Korfballiefhebbers konden gisteren weer genieten van een mooi weekend. Gisteren werden de beslissende wedstrijden gespeeld in de Ziggo Dome. Een ander podium, een nieuw geluid. Een ander nieuw geluid was de stem van Sander Souren. Vorig jaar was hij al speaker bij de kleine finale, dit jaar was hij speaker bij alle wedstrijden en dit deed hij (natuurlijk) met verve. Verder waren er behoorlijk wat KCC'ers afgereisd naar Amsterdam. Zij zagen ex-KCC'ers Sophie Dijkxhoorn en Ed van der Steen met Fortuna/Delta Logistiek A1 verliezen van het oppermachtige Groen Geel. Ook zagen zij Blauw Wit winnen van KZ/Hiltex en tenslotte zagen zij een fenomenale inhaalrace van TOP/Quoratio tegen PKC/SWKGroep. Toch was niet iedereen in staat om alle wedstrijden te kijken, want er werd gisteren ook gewoon op het veld gespeeld.

De weersomstandigheden van afgelopen zaterdag waren verre van optimaal: ontzettend koud en het waaide behoorlijk hard. Dit zou een garantie zijn voor weinig doelpunten. Toch werd er nog aardig vaak gescoord gisteren. KCC/SO natural F1 verloor met 8-5 van Nieuwerkerk F1, KCC/SO natural B4 speelde gisteren haar eerste wedstrijd en won met 7-15 van OZC B2. Ook de Senioren behaalden een aantal knappe resultaten: KCC/SO natural 9 behaalde haar tweede overwinning op het veld. Er werd met 8-10 gewonnen van OZC 4. KCC/SO natural 4 won gisteren knap met 7-13 van KVS/Maritiem 3. Die ploeg speelde vorig zaalseizoen nog tegen KCC/SO natural 2 en speelde afgelopen zaalseizoen nog tegen KCC/SO natural 3. Die ploeg boekte afgelopen zaterdag ook een mooi resultaat. Zij wonnen met 17-18 van Avanti 3 en vergroten het gat met de concurrenten.

Gisteren kwamen de A1, B1 en C1 in actie. De D1 is vrij, Zij en KCC/SO natural 1 en 2 komen volgende week weer in actie.  De belangen waren groot: KCC/SO natural A1 moest winnen van KZ/Hiltex A1 om in het spoor van de concurrentie te blijven, KCC/SO natural B1 moest winnen om de druk erop te houden in de titelstrijd. KCC/SO natural C1 heeft nog een reële kans om de eerste plaats te pakken, maar dan moest er wel gewonnen worden van Oranje Wit C1. Hoe verliep het de teams gisteren?

KCC/SO natural A1 – KZ/Hiltex A1
Beide ploegen verkeren in degradatiezorgen en punten zijn voor zowel KCC/SO natural als KZ/Hiltex erg welkom. KZ/Hiltex stond zesde, maar voelde de adem van nummer 7 AWDTV A1 en nummer 8 KCC/SO natural A1. Als KZ/Hiltex zou winnen, zou het afstand kunnen nemen van deze twee teams. KCC/SO natural moest winnen om het gat met KZ/Hiltex en AWDTV te verkleinen. Anders werd het wel heel moeilijk voor de Capellenaren om zich nog te handhaven.

Scheidsrechter Stan de Groot floot om precies 10:00 in. De omstandigheden waren niet opperbest: het was behoorlijk koud en het waaide hard. Daarom was het de vraag of KCC/SO natural en KZ/Hiltex evenveel zouden scoren als in de vorige ontmoeting op het veld (13-15). KCC/SO natural moest in ieder geval flink aan de bak, want KZ/Hiltex opende na twee minuten de score en nog geen half minuut later keek KCC al tegen een 0-2 achterstand aan.

Werk aan de winkel dus, maar na de 0-2 werd KCC/SO natural A1 eindelijk wakker. Niels de Gelder zorgde voor de 1-2, en nadat KZ/Hiltex A1 de 1-3 scoorde, zorgde Quinten van Dieren eigenhandig voor de 2-3 en 3-3 (beide strafworpen). Van Dieren, normaal spelend in de B1, verving de geblesseerde Raoul Lavue en zou in deze wedstrijd nog veel meer doelpunten maken. Hij bleek deze wedstrijd ontzettend rustig vanaf de 2,5 meter.

Na 18 minuten gespeeld te hebben, zorgde Quinten van Dieren opnieuw voor de gelijkmaker (5-5), zijn derde doelpunt alweer. Hierna nam KCC/SO natural voor het eerst de voorsprong in handen. Niels de Gelder scoorde de 6-5, waarna Femke Kneppers een zeer mooi uitgespeelde aanval afrondde (7-5). KZ/Hiltex deed nog wat terug, maar het was KCC/SO natural dat met een vrij ruime voorsprong de rust inging. Na de 7-6 scoorden Jelle Molendijk en Julian Middelkoop de 8-6 en 9-6. Met nog twee minuten te gaan scoorde KZ/Hiltex de 9-7, maar het was Renate van der Kooij die de 10-7 ruststand op het scorebord bracht. De spelers mochten gaan afkoelen, de supporters zochten warmte in de kantine.

Erg sterke thee kregen de spelers van KCC/SO natural A1 waarschijnlijk niet, want zij begonnen zwak aan de tweede helft. De verdediging maakte ontzettend domme fouten die resulteerden in strafworpen, terwijl de aanval de korf lange tijd niet wist te vinden. Zo kon KZ/Hiltex terugkomen tot 10-10 en leek het weer een echte wedstrijd te worden. De ploeg uit Koog aan de Zaan wist de voorsprong echter niet te pakken, want het was Jelle Molendijk die voor de 11-10 zorgde.

Hierna volgde een doelpuntrijke periode. KZ/Hiltex A1 kwam na het doelpunt van Jelle Molendijk vrij snel weer op gelijke hoogte (11-11), maar na de gelijkmaker van de Koogers begon het te draaien bij de Capellenaren. Julian Middelkoop scoorde de 12-11 uit een strafworp. Hierna scoorden achtereenvolgens Annick van der Kooij, Quinten van Dieren, Jelle Molendijk en Julian Middelkoop en dus leidde KCC/SO natural met 16-11 met nog 12 minuten te spelen.

KZ/Hiltex kon nog enigszins terugkomen en scoorde de 16-12 en 16-13. Dichterbij dan dat kwam KZ echter niet. Quinten van Dieren, wederom rustig vanaf de stip, en Julian Middelkoop haalden de spanning weg. Na de 18-13 was de wedstrijd wel gespeeld. KZ/Hiltex scoorde nog tweemaal, maar het slotakkoord was voor KCC. Eindstand 19-15.

Twee welkome punten voor de ploeg van Wilrik Wassink en Anton van der Heiden. KCC/SO natural A1 stijgt door de winst op KZ/Hiltex A1 en de nederlaag van AW.DTV A1 naar de zesde plaats. Momenteel staat KCC/SO natural op een veilige plaats, maar de A1 is er nog lang niet. Er moeten nog een aantal punten gepakt worden. Wellicht kan dat volgende week ook. Volgende week speelt KCC/SO natural A1 tegen verliezend zaalfinalist Fortuna/Delta Logistiek A1.

KCC/SO natural B1 – Sporting Delta B1
Gezien de prestaties van beide ploegen leek het een spannend duel te worden, maar spannend werd de wedstrijd helaas niet. Eigenlijk besliste KCC/SO natural B1 de wedstrijd al in de eerste helft. Dennis de Does zorgde al snel voor de 1-0, en even later was het weer Dennis de Does die scoorde. Hij kon de 2-0 wel heel makkelijk inleggen, nadat de tegenstander niet stond op te letten bij een vrije bal. Sporting Delta scoorde na vijf minuten spelen de 3-1 uit een strafworp en nam meteen de eerste time out, want het liep helemaal niet lekker bij de ploeg uit Dordrecht, dat de kwartfinales van het Nederlands Kampioenschap zaal haalde. Timo van Dieren zorgde voor de 4-1 en 5-1. Er werd weinig gescoord deze wedstrijd en dat kwam vooral door de harde wind. Zeven minuten na de laatste treffer van KCC deed Sporting Delta weer wat terug. Hierna waren het Marleen Taal, Sanne Smaal en Dennis de Does die scoorden. Beide ploegen gingen rusten met een 8-2 stand.

De supporters moesten in de tweede helft lang wachten op een doelpunt. Na 10 minuten spelen scoorde Sporting Delta B1 dan eindelijk: 8-3. Voor het volgende doelpunt moesten de KCC-supporters nog eens zeven minuten wachten. Willem Slappendel scoorde de 9-3, waarna de Capellenaren de voorsprong uitbreidden naar 11-3. Sporting Delta scoorde haar vierde en laatste doelpunt van de wedstrijd (11-4), KCC/SO natural deed een aantal wissels, en Willem Slappendel en Dennis de Does zorgden voor de 13-4 eindstand.

Genieten was het niet, maar scoren was ook lastig met deze weersomstandigheden. KCC/SO natural B1 houdt in ieder geval de punten thuis en de B1 houdt de druk erop in de titelrace. DeetosSnel won na twee keer puntenverlies met ruime cijfers van Vitesse, en dus behouden zij de koppositie.

Aanstaande woensdag speelt KCC/SO natural B1 de bekerwedstrijd tegen ADO B1. Komend weekend reist de B1 af naar De Lier waar het speelt tegen Valto B1.

KCC/SO natural C1 – Oranje Wit C1
KCC/SO natural C1 is het zaalseizoen allang weer vergeten en staat erg goed te spelen op het veld. DSC C1 werd eerder al verslagen en ook in Barendrecht was de C1 te sterk tegen Vitesse C1. Afgelopen zaterdag wachtte een heuse topper tegen Oranje Wit C1, waarvan vorig jaar nog verloren werd. Koploper Oranje Wit doet het uitstekend in de poule en verloor slechts twee keer. Ook zij zijn na het zaalseizoen nog ongeslagen.

Het scoreverloop heb ik niet echt meegekregen (het was immers kiezen tussen de wedstrijd van de A1 en die van de C1). Dat het spannend was, dat stond buiten kijf. Oranje Wit nam meerdere malen de voorsprong deze wedstrijd, maar de C1 van Gerbert Schippers en Stefan Dekkers herstelde zich steeds. KCC/SO natural C1 sloeg gedurende de wedstrijd steeds een ruim gaatje. Bij een 13-10 stand was het met nog een paar minuten te spelen billenknijpen, maar de overwinning kwam uiteindelijk niet meer in gevaar. Oranje Wit C1 kwam nog terug tot 13-11, maar het was KCC/SO natural C1 dat er met de punten vandoor ging en dus wederom stunt.

Een uitstekende prestatie, winnen van de koploper. Hierdoor gaat nummer 3 KCC/SO natural over Oranje Wit C1 heen en staat het tweede. PKC/SWK Groep maakte geen fouten tegen haar tegenstander en neemt de leiding over in de C-Hoofdklasse. KCC/SO natural C1 en PKC/SWK Groep spelen binnenkort nog tegen elkaar.