Een ‘in the picture stukje over de Commissie Arbitrage’ in dit geval is een betere titel ‘Teveel werk voor nog geen handvol vrijwilligers’. Een beschrijving, een opsomming en een verzoek om hulp.

Wie zijn wij en wat doen wij?
Al jaren structureel op zoek naar commissieleden bij de Commissie Arbitrage ben ik met hulp van Nanda Stuurman (Korfbalmasterz) en Sander Souren (jurytafel en oefenwedstrijden) en in het begin van mijn carrière -zo’n 10 jaar geleden- hadden we ook nog een interne opleider, aan het proberen veel ballen in de lucht te houden voor onze mooie vereniging op het gebied van arbitrage. Dit naast het feit dat de 3 hier genoemde personen ook nog in vele andere taken actief vrijwilliger zijn bij KCC.

Eigenlijk is het heel simpel; zonder spelers; maar zeker ook zonder scheidsrechter; kan er niet gekorfbald worden. Dus is het heel belangrijk dat er voldoende scheidsrechters zijn bij onze vereniging.
Voldoende en opgeleide scheidsrechters en beoordelaars/rapporteurs en juryleden zorgen voor een prettig en veilig sportklimaat.

De werkzaamheden van deze commissie als je het zo mag noemen vielen in het verleden onder de Technische Commissie (TC) maar op één of andere manier is het scheidsrechters gebeuren en wat aanverwante taken een eigen leven gaan leiden.

De arbitragecommissie van KCC/CK Kozijnen bestaat eigenlijk uit een paar onderdelen: te weten scheidsrechters regelen voor interne wedstrijden / scheidsrechters, beoordelaars en waarnemers regelen voor externe wedstrijden om onze jaarlijkse ‘verplichtingen’ weg te werken (voor ieder team dat wedstrijd korfbal speelt moeten wij verplicht een X-aantal verplichtingen wegwerken buiten de deur. Aan het niet wegwerken van deze verplichtingen hangt een sportieve sanctie en een boete, het is dus van groot belang dat deze verplichtingen worden weggewerkt en dat kan onder andere door het extern fluiten van wedstrijden en beoordelen van scheidsrechters op externe wedstrijden / jurytafel tijdens het zaalseizoen en de commissie arbitrage werkt nauw samen inzake het plannen en organiseren van scheidsrechters bij oefenwedstrijden. Verder verzorgen wij elke seizoen een attentie in het kader van de “Week van de Scheidsrechter” die wij bij KCC “Week van de Arbitrage” noemen omdat alleen de scheidsrechters de lading van Arbitrage niet dekken. Daarnaast proberen wij er voor te zorgen dat iedereen spelend in de B en hoger de module/opleiding ‘Korfbalmasterz’ doet en haalt. Deze opleiding is een soort spelregel bewijs van de basis spelregels en basis informatie van en rondom het korfbal spel.

Geïnteresseerde ouders die wellicht ook wat willen doen bij het team van hun kind of kennis over de korfbalsport willen opdoen in het algemeen kunnen zich ook opgeven voor het deelnemen aan de Korfbalmasterz.

Werkzaamheden die op dit moment blijven liggen zijn het herschrijven en bijhouden van het Arbitrage Plan van KCC, het ‘Arbitrage proof’ maken van onze vereniging (dat betekent dat alle wedstrijden gefloten worden door gediplomeerde scheidsrechters), het opleiden van nieuwe scheidsrechters en beoordelaars, het structureel uitbreiden van de jurytafel groep, het organiseren van leuke en leerzame activiteiten voor alle scheidsrechters en dat is jammer want we doen hiermee onze vrijwilligers eigenlijk te kort.

Zoals eerder gezegd: zonder spelers, maar zeker ook zonder scheidsrechter, kan er niet gekorfbald worden.

Scheidsrechters zoeken we op alle niveaus, zo kennen we verenigingsarbitrage daar leiden we scheidsrechters op voor bijvoorbeeld de F/E, de B/C/D-teams. Deze scheidsrechters zullen met name interne wedstrijden fluiten voor KCC. Voor het fluiten van A en Senioren wedstrijden is wat meer kennis en ervaring gewenst en raden aan om de opleiding KNKV Scheidsrechter te doen. Met het diploma KNKV Scheidsrechter kan je behalve intern bij KCC overigens ook buiten de deur fluiten (hoofdklasse C en B en/of A- en senioren wedstrijdkorfbal. Je kan dan ook meehelpen om alle externe verplichtingen weg te werken. Voor het wegwerken van externe verplichting verstrekt KCC een vergoeding.

Onder Arbitrage valt ook tijdens het zaalseizoen de jurytafel bezetting. Voor het deelnemen aan de jurytafel moet je 16 jaar of ouder zijn en een 1-avonds-cursus volgen, daarna is het vooral oefenen en doen.

Alle arbitrale opleidingen worden door KCC vergoed, dus het financiële aspect mag geen probleem zijn om aan een opleiding deel te nemen.

Na 10 jaar Commissie Arbitrage ben ik in ieder geval dringend op zoek naar een opvolger en bij voorkeur zelf naar een groepje mensen die gezamenlijk alle taken kunnen aanpakken die ik in ieder geval nu doe, maar ook de taken die tot nu toe blijven liggen.

Waar en hoe zijn wij bereikbaar?
Voor informatie over de diverse taken/werkzaamheden van de Commissie Arbitrage kan je contact opnemen met Saskia van Vlaanderen-Kanij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schiet mij aan in de kantine of op de velden van KCC.

Wil jij helpen binnen deze commissie arbitrage of ben je geïnteresseerd in korfbalmasters of wil je opgeleid worden tot scheidsrechter of jurytafel lid meld je dan aan, we zijn blij met alle hulp.

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

Eerstvolgende wedstrijd KCC/CK Kozijnen 1 nog onbekend.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

Fanshop vierkant 160x160

Sponsorclub

Social media

 Facebook Instagram WhatsApp X

Livestream

Partners

Bol AlgemeenBol Algemeen