In de sport vinden wij het creëren van een sociale en veilige sportomgeving voor al onze leden essentieel. Zeker omdat ongewenst gedrag in de sport helaas vaker voorkomt dan je denkt. Omdat voorkomen belangrijker is dan genezen, maken wij dit onderwerp binnen KCC bespreekbaar en voeren een actief beleid om (bijvoorbeeld) seksuele intimidatie zoveel mogelijk te voorkomen. Een goed beleid bevordert een veilig sportklimaat en een goede begeleiding.

Daarvoor hebben we binnen KCC een aantal maatregelen genomen:

  • Bij KCC gelden huisregels en een gedragscode. Als je lid wordt geef je aan dat  je daar kennis van hebt genomen. Wij verwachten van al onze leden dat zij zich hieraan houden. 

  • Alle vrijwilligers die direct/indirect met onze jeugd en G-korfballers werkzaam zijn moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) inleveren. Een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van personen en vermindert de kans dat iemand, die eerder in de fout is gegaan met kinderen, een daaraan gerelateerde functie binnen de sport kan uitoefenen. Meer informatie over de VOG vind je hier. Let op: de VOG hoef je niet zelf aan te vragen. KCC start de aanvraag en de vrijwilliger krijgt een mail met verdere instructies. De aanvraag van een VOG is dan gratis. Ben je een vrijwilliger die met onze jeugd en/of G-korfballers werkt en heb je nog geen VOG? Mail dan even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Binnen KCC zijn er vertrouwenspersonen benoemd. Als je last hebt van (seksuele) intimidatie, pestgedrag of geweld, dan kun je dat het beste uitspreken. Het liefste tegen degene die dit doet of bijvoorbeeld je trainer of coach. Als dit niet helpt of je durft dit niet, vertel het dan aan iemand anders, thuis of op de vereniging. Binnen KCC kun je over dit soort zaken praten met een onafhankelijke persoon, een vertrouwenspersoon: Rob Fase of Wendy van der Waaij. Luisteren is hun belangrijkste taak. Je kunt bij hen terecht met vragen, twijfels of dingen waar jij je misschien voor schaamt. Ze praten met je in vertrouwen, je verhaal is daar veilig. Dus blijf er niet mee rondlopen. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden die er zijn. Als het nodig is bemiddelen ze bij conflicten of kunnen ze je doorverwijzen. Ze weten hiervoor de weg binnen KCC, maar ook daarbuiten en doen alles in overleg. Iedereen kan een vraag stellen via het algemene e-mailadres van de vertrouwenspersonen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kunt vragen of één van hen contact met je opneemt of eventueel een vraag stellen met een wat algemeen karakter. Beide vertrouwenspersonen ontvangen deze mail.

  • Namens KCC hebben Rob Fase en Wendy van der Waaij deelgenomen aan de cursus "In Veilige handen" van Sportief Capelle. Deze cursus richtte zich op het creëren van een structureel veilige en plezierige sportomgeving binnen de vereniging. Binnen de cursus was er onder meer gericht aandacht voor het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het voorkomen van pesten en discriminatie binnen de vereniging. 

Wij vinden het belangrijk dat alle leden van KCC rekening houden met de grenzen van anderen. Iedereen mag aangeven waar zijn of haar persoonlijke grens ligt, zonder dat daar flauw of raar over gedaan wordt. De vereniging moet immers voor iedereen veilig, vertrouwd en plezierig zijn.

Heb je nog vragen over het bovenstaande? Praat er dan over!

Wendy van der Waaij en Rob Fase
Vertrouwenspersonen KCC

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

Eerstvolgende wedstrijd KCC/CK Kozijnen 1 nog onbekend.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

KCCWebshopvierkant

Social media

Follow KCCkorfbal on Twitter

Facebook

Instagram

Livestream

Partners

algemeen

Advertenties