De rompregeling, er is al vaker over geschreven en/of je hebt er misschien wel eens iets over gehoord, maar wat is het nou eigenlijk? De rompregeling is een verplichting die wij als korfbalverenigingen krijgen vanuit de bond. Elk jaar moeten wij als KCC/CK Kozijnen voldoende wedstrijdkorfbalwedstrijden fluiten en/of scheidsrechters beoordelen, waarnemen, scouten en/of juryvoorzitter diensten draaien, anders volgen boetes en puntenaftrek de zogenaamde sportieve sanctie voor de seniorenteams.
Er wordt wel eens gevraagd of die puntenaftrek vaak voorkomt. Kijk in het begin van een seizoen maar eens welke teams er met 1 of 2 punten aftrek aan de competitie beginnen. Ook grote verenigingen als Fortuna (8 punten in mindering, verdeeld over hun 2e-6e, dus het 2e, 3e en 4e beginnen op -2p en het 5e en 6e beginnen op -1p) maar ook Dalto (-6p) of Koog Zaandijk (-5p) moeten puntenaftrek incasseren, naast een boete van tussen de 2000 en 3000 euro (voor alleen al het veld). KCC/CK Kozijnen weet al jaren te bewerkstelligen dat alle teams op 0 punten beginnen en dat is dus zeker geen vanzelfsprekendheid.
Als we niets fluiten, beoordelen, waarnemen, scouten of jureren, begint KCC/CK Kozijnen het veldseizoen op -8 punten en rond de 2700 euro ‘boete’ (cijfers seizoen 2023-2023) en voor het zaalseizoen is dat zelfs -9 punten en rond de 3500 euro ‘boete’ (2022/2023) (dus voor zowel veld als zaal moet de puntenaftrek en de boete weggewerkt worden, dus 17 punten en ruim 6000 euro ‘boete’). Helaas is het ons dit seizoen (2022/2023) niet gelukt om ‘in de plus’ te eindigen. In de zaal eindigden we op -7 en in op het veld op -10 verplichtingen, dit ondanks de tomeloze inzet van onze externe scheidsrechters en beoordelaars en alle juryvoorzitters die in de zaal trouw hun diensten draaiden.
Op het veld moesten we begin juni nog 36 wedstrijden wegwerken (1089 euro boete). Ondergetekende zit altijd bovenop de stand van de rompregeling en behalve het motiveren en stimuleren van de externe scheidsrechters om nog ‘een wedstrijdje extra te pakken’ was zij zelf ook veel in actie met het beoordelen en scouten van scheidsrechters. Op zaterdagen, waar er bij wedstrijdkorfbal geen scheidsrechter van de bond kwam, werden de extra thuiswedstrijden die vrijkwamen, ingevuld door interne scheidsrechters of teams. Deze wedstrijden tellen ook allemaal mee voor de rompregeling dus, ondanks dat het voor de ploegen wellicht niet fijn is dat er geen externe scheidsrechter komt, is dit voor ons aantal weg te werken verplichtingen gunstig.
De gefloten thuiswedstrijden zorgden nog voor een extra bonus en dus is KCC/CK Kozijnen ondanks de -7 in de zaal en de -10 op het veld financieel nog net aan de goede kant van de 0 geëindigd. Aan het behalen van deze -7 zaal en -10 veld hebben in beperkte mate ook nog twee andere verenigingen een bijdrage geleverd die hun maximale bonus al behaald hadden en tegen een acceptabele vergoeding KCC/CK Kozijnen wel wilde helpen. Wij zijn ze daar zeer dankbaar voor maar het zou natuurlijk nog mooier zijn als we voldoende externe scheidsrechters, beoordelaars en scouts hebben om onze eigen verplichtingen weg te werken.
Mooie punten van dit seizoen:
- alle wedstrijden konden doorgang vinden met een scheidsrechter extern, intern of geleverd door een team
- zowel in de zaal als op het veld de puntenaftrek/ sportieve sanctie op 0
- helaas geen bonus maar dankzij de zelf gefloten wedstrijden die wij terug kregen van de bond, financieel nog aan de goede kant van de 0 geëindigd
- onze externe scheidsrechters Arno en Joost hebben zich drie slagen in de rondte hebben gefloten. De 3e externe scheidsrechter heeft minder gefloten, maar tijdens het zaalseizoen wel heel veel achter de jurytafel gezeten
- beoordelaars Henny en ondergetekende ook veel in actie zijn geweest langs de lijnen bij andere verenigingen om scheidsrechters beter te maken en om de verplichtingen weg te werken
- in de zaal de jurywedstrijden van senioren 1, 2, 3 en 4 en de A1 zijn voorzien van een jurytafel, waarbij de voorzitters bij 2, 3, 4, en A1 ook voor een halve wedstrijd meetelden en dus alle juryleden ook een flink steentje hebben bijgedragen.
Wist je dat…
- ouders die meer kennis willen hebben over korfbal ook eventueel de opleiding Korfbalmasterz kunnen doen (op kosten van KCC/CK Kozijnen)
- zij, bij deze, daarna ook van harte uitgenodigd zijn om wellicht iets te doen bij onze mooie vereniging
- wij als KCC/CK Kozijnen altijd op zoek zijn naar nieuw talent (scheidsrechters, beoordelaars, juryleden).
- je een officiële jeugdscheidsrechter kunt worden (KNKV-cursus), door KCC/CK Kozijnen betaald.
- je ook KNKV-scheidsrechter kunt worden (KNKV-cursus), ook door KCC/CK Kozijnen betaald.
- je een jurytafel diploma kan halen door het volgen van een korte cursus (1 avond of online) ook door KCC/CK Kozijnen betaald
- hoe meer scheidsrechters en andere officials wij als KCC/CK Kozijnen hebben hoe beter want dan kan de ‘werklast’ beter verdeeld worden.
Voor informatie over arbitrage in het algemeen of over opleidingen en cursussen kan je je wenden tot ondergetekende.
Dank voor jullie aandacht!
Saskia van Vlaanderen-Kanij
Coordinator Arbitrage KCC/CK Kozijnen
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
M: 0641386387