Voor het tweede jaar op rij spelen KCC 1 en 2 op het hoogste korfbalniveau op het veld, de Ereklasse. Dat leek me als liefhebber van statistieken een mooi moment voor wat algemene cijfers over de afgelopen tien jaar veldkorfbal in de hoogste klasse (dus niet alleen van KCC) en voor een korte vooruitblik op het komende seizoen.  

Cijfers over de afgelopen 10 jaar veldkorfbal op het hoogste niveau

  • KCC promoveerde in het seizoen 2013/2014 naar de veld Ereklasse en handhaafde zich knap door KVS onder zich te houden.
  • De afgelopen 10 jaar hebben 30 verenigingen één of meer seizoenen op het hoogste seniorenniveau (Ereklasse, voorheen Hoofdklasse) gespeeld. KCC behoort daarmee tot de 6% van alle 512 korfbalverenigingen die op dat niveau speelt of heeft gespeeld.
  • De eerste vijf jaar werd er gespeeld met 16 teams in 4 poules van 4 (met kampioens- en degradatiepoules en beslissingswedstrjden). De laatste vijf jaar is dit aantal teruggebracht naar 12 teams (2 poules van 6) zodat er op het hoogste niveau nog maar 10 (ipv 12) keer op het veld gespeeld wordt.
  • Er zijn slechts 5 clubs die de afgelopen tien jaar onafgebroken op het hoogste niveau gespeeld hebben: Blauw-Wit, Dalto/BNApp.nl, Fortuna/Delta Logistiek, PKC/SWKGroep en Nic./Alfa College. Die laatste ploeg is vorig jaar overigens gedegradeerd en speelt komend seizoen een niveautje lager op het veld.
  • 4 clubs zijn de afgelopen 10 jaar x Nederlands kampioen geworden: Blauw-Wit, PKC, KZ/Hiltex en TOP/Quoratio. Als 1 van die 4 dit seizoen wint staan ze dus in dat lijstje bovenaan.
  • clubs hebben maar 1 seizoen het hoogste niveau overleefd en degradeerden direct na promotie: Oost Arnhem, Marfugels/Stanfries, Excelsior en Drachten.
  • 4 clubs (VADA 1925, Unitas, Tempo en De Meervogels) handhaafden zich het eerste jaar maar degradeerden het jaar daarop en kwamen tot nu toe niet meer terug. 
  • Er is aankomend seizoen 1 club debuteert op het hoogste veldniveau: AW.DTV, een oude bekende die speelt in de poule bij KCC.

Komend seizoen KCC

Zoals gezegd speelt KCC 1 dit seizoen voor de tweede keer op het hoogste niveau. Tijd voor een korte vooruitblik, uiteraard geheel op persoonlijke titel.

KCC is ingedeeld in de Ereklasse A met AW.DTV, Blauw-Wit, DVO/Accountor, Fortuna en LDODK. Als je beide hoofdklassepoules vergelijkt dan lijkt op papier de Hoofdklasse B een stuk zwaarder. Daar spelen namelijk PKC, TOP en KZ. Die drie ploegen leveren maar liefst 15 internationals die eind oktober het WK gaan spelen. In 'onze' Hoofdklasse A spelen drie internationals: Mirjam Maltha (Fortuna), Sophie Hansen (Blauw-Wit) en Erwin Zwart (LDODK). Door het zware programma van Oranje zou het in onze Hoofdklasse A dus toch lastiger kunnen worden omdat de Oranjeklanten door het zware programma misschien wat wedstrijden rust krijgen tijdens de eerste helft van de veldcompetitie. Dat zullen we moeten afwachten.

In onze Hoofdklasse is Blauw-Wit uiteraard de absolute favoriet. Helaas voor alle korfballiehebbers is Gerald van Dijk gestopt bij de Amsterdammers, maar Blauw-Wit heeft voldoende kwaliteit en versterking om ook dit jaar die eerste plaats te pakken. Hoewel KCC afgelopen zaterdag de oefenwedstrijd tegen Fortuna won met 19-18, denk ik toch dat Fortuna als tweede zal eindigen, maar als we een goede dag hebben zijn er best wel kansen op punten voor KCC. KCC zal dan samen met DVO, AW.DTV en LDODK gaan uitmaken wie de best of the rest is en wie er degradeert aan het eind van het seizoen.

De meeste korfbal watchers zullen hun geld zetten op een degradatie van KCC aangezien de andere drie ploegen in de zaal immers in de door KCC zo fel begeerde Korfbal Leaugue spelen. Maar dat zou misschien nog wel eens anders kunnen uitpakken dan de meeste mensen denken. Vorig seizoen liet KCC het Scheveningse KVS al achter zich en was enkele keren dichtbij punten tegen andere ploegen in de poule. Met een nagenoeg dezelfde (en vrijwel geheel fitte) selectie ben ik er van overtuigd dat we dit seizoen dat soort wedstrijden wel gaan winnen en dus boven de streep gaan eindigen.

NB: wil je meer lezen over alle ploegen in de Ereklasse veld? Lees dan op de website van NL Korfbal de serie artikelen over de voorbereiding van alle 12 teams.

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

Eerstvolgende wedstrijd KCC/CK Kozijnen 1 nog onbekend.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

Fanshop vierkant 160x160

Sponsorclub

Social media

 Facebook Instagram WhatsApp X

Livestream

Partners

algemeen

Advertenties