Eindelijk was het zover de reanimatiecursus ging van start. Er waren 8 deelnemers en een ieder heeft de cursus met heel veel belangstelling gevolgd. Er bleken nogal wat misverstanden te zijn over het hoe en wanneer er nu gereanimeerd moet worden. Ook de snelheid waarop men dient te handelen blijkt veel belangrijker te zijn als gedacht.

Wist u bijvoorbeeld dat na 10 seconden al schade begint te ontstaan bij een hartstilstand? Maar ook dat een AED eigenlijk gebruikt wordt om een hart stil te zetten en vanuit die stilstand hoop je dan dat het lichaam de hartslag weer normaal op gang brengt.

Dus snelheid geboden. Door de uitstekende uitleg van onze docente weten wij nu hoe te handelen tijdens een hartstilstand. Ook is nu duidelijk wanneer een slachtoffer hulp behoeft middels reanimatie. Aan de hand van film en videobeelden werd ons duidelijk gemaakt hoe te handelen.

Nadat een ieder op de pop had vastgesteld dat het om een hartfalen ging, het slachtoffer is grauw of heel erg blauw, er is geen ademhaling waar te nemen en het slachtoffer reageert niet op aanraking op de schouders (schudden) en geroep (hallo bent u daar, doe u ogen eens open, hoort u mij). Het reanimeren (hartmassage en beademing) dient direct aan te vangen. 

Het is erg belangrijk om direct meerdere mensen te mobiliseren en opdrachten uit te delen. Het werkt alleen maar als je mensen persoonlijk aanspreekt dat hun hulp nodig is. En als er eenmaal een persoon gevolg geeft aan jouw opdracht dan volgen er snel meerdere. Er moet nogal wat geregeld worden. Iemand dient 112 te bellen en aan te geven dat het om een reanimatie gaat, de ander zorgt voor een AED welke in het gebouw of omgeving aanwezig is, de volgende zorgt voor een vrije toegang voor de ziekenwagen en eventuele andere hulpverleners, ook dient er aangegeven te worden dat mensen afstand dienen te houden en het liefst de ruimte ontruimen indien mogelijk. Zodat alleen mensen achterblijven die nodig zijn om hulp te verlenen.

Het oefenen op de pop was in het begin best wel lastig , blaas ik wel voldoende zuurstof in het slachtoffer, reanimeer ik wel goed, druk ik wel ver genoeg de borstkas in (5-6cm) en in de praktijk blijkt het best wel zwaar om te reanimeren. Dus het is sowieso belangrijk dat je de hartmassage over kan nemen van de ander. Ook werd duidelijk dat je blijft reanimeren tot de professionele hulpverleners zijn gearriveerd. Het gebruik van de AED werd ons heel goed uitgelegd, vooral niet vergeten de AED aan te zetten, hoe de electroden te bevestigen en de instructies van de AED te volgen. Door alle deelnemers werd er serieus op de pop geoefend. Ook werd duidelijk dat een AED een heel belangrijk hulpmiddel is maar nog belangrijker is dat de reanimatie op tijd wordt gestart. Uiteindelijk nadat een ieder nogmaals geoefend had op de pop met nog hier en daar een correctie van onze docente mocht een ieder een bewijs van deelneming in ontvangst nemen en zat de reanimatiecursus er op.

Als initiatiefnemer van de cursus reanimatie wil ik een ieder aanraden om nogmaals de overweging te maken om de cursus te volgen. Ook in de nabije omgeving van familie of vrienden kan het levensreddend zijn als je kunt reanimeren.

Piet Ploeg

Klik hier voor nog meer foto's.

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

KCC/CK Kozijnen speelt uit op zaterdag 25 mei 2024 tegen Fortuna 1 om 16:00 uur.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

Fanshop vierkant 160x160

Sponsorclub

Social media

 Facebook Instagram WhatsApp X

Livestream

Partners

algemeen