Het wordt weer een ouderwets drukke maart dit jaar. Vorige week plaatste KCC/SO natural 1 zich voor de play-offs om promotie naar de Korfbal League en sinds afgelopen zaterdag mogen wij KCC/SO natural C1 NK-deelnemer noemen. De ploeg van Wilco Knops en Yvar van Hijum won met 17-16 van Fortuna/Delta Logistiek C1, waardoor de C1 het gat met de ploeg uit Delft vergroot tot drie punten. Met nog maar één wedstrijd te gaan is de C1 niet meer in te halen en dus heeft het zich definitief verzekerd van een plaats in het Nederlands Kampioenschap te Roden (Groningen).

KCC C1 zaalkampioen 18 feb 2017-20Ondanks dat coaches Wilco Knops en Yvar van Hijum de wedstrijd tegen Fortuna C1 als een normale wedstrijd wilden beschouwen, keken ze toch met enige nervositeit naar de derde ontmoeting met de ploeg uit Delft. In de vorige twee wedstrijden bleek al dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren, waarbij KCC/SO natural er op het veld nog met de overwinning vandoor ging (13-14) en in de zaal beide ploegen niet verder kwamen dan 14-14. Het feit dat de winnende ploeg zich zou plaatsen voor het NK en de verliezer het niet meer in eigen hand zou hebben zorgde ervoor dat zowel KCC/SO natural C1 als Fortuna/Delta Logistiek C1 erop gebrand waren om te zegevieren in Capelle aan den IJssel.

Deze spanning was goed terug te vinden in het begin van de eerste helft, want beide ploegen kwamen moeilijk op gang. Na 5 minuten stond er pas een 2-1 voorsprong op het scorebord en nog eens 5 minuten later wist Fortuna/Delta Logistiek C1 op gelijke hoogte te komen. Hierna kwamen de ploegen los en brachten Kirsten van der Kooij, Fortuna C1, en Roel Visser in een tijdbestek van 2 minuten de 2-2 tussenstand tot 4-4. Hierna kwam Fortuna/Delta Logistiek C1 voor het eerst op voorsprong (4-5), maar Lucas van der Waaij dacht er het zijne van en bracht KCC/SO natural weer op gelijke hoogte. Na de 5-6 van Fortuna keerden Roel Visser, Lucas van der Waaij, Elisa de Lange en wederom Roel Visser de achterstand om tot een 9-6 voorsprong. Fortuna/Delta Logistiek liet zich niet gek maken door de klappen die KCC in korte tijd uitdeelde en kwam vrij gemakkelijk terug tot 9-8, wat tevens de ruststand was.

KCC/SO natural C1 kwam niet erg lekker de kleedkamers uit en begon slap aan de tweede helft. Kirsten van der Kooij wist weliswaar voor de 10-8 te zorgen, maar daarna volgde een doelpuntendroogte aan de kant van de thuisploeg, waardoor Fortuna/Delta Logistiek C1 vijfmaal op rij kon scoren en zo op een 10-13 voorsprong kwam. De koppen gingen omlaag bij een aantal KCC'ers, mede doordat het soms ontzettend pech had met schoten die de korf uitrolden of -stuiterden. Wilco Knops en Yvar van Hijum bleven er rustig onder en bleven de spelers aanmoedigen. Met enig resultaat, want na de 10-13 kwam KCC/SO natural terug tot 12-13 via Kirsten van der Kooij en Roel Visser. Fortuna breidde het gaatje echter weer uit tot 2 en zo leek het erg moeilijk voor de C1 te worden om terug te komen met een 13-15 stand en 7 minuten te gaan.

Lucas van der Waaij en Kirsten van der Kooij brachten KCC echter weer op gelijke hoogte, en dus was de spanning weer volledig terug in de sporthal. Hierna scoorde Fortuna/Delta Logistiek de 15-16, maar Roel Visser antwoorde met de 16-16 gelijkmaker. Met een paar minuten te gaan was het Elisa de Lange die KCC/SO natural naar 17-16 schoot, waarna nog twee hele lange spannende minuten volgden. Echter wist Fortuna/Delta Logistiek C1 niet meer te scoren, waarna de scheidsrechter affloot bij een 17-16 stand. Ontlading bij de spelers, coaches en supporters. KCC/SO natural C1 definitief naar het Nederlands Kampioenschap!

"Dit was niet goed voor mijn hart", reageerde Yvar van Hijum vlak na het einde van de wedstrijd. Wilco Knops voelde datzelfde. "Nadat Fortuna een gaatje van drie sloeg leek het gedaan, maar gelukkig waren wij veerkrachtig met belangrijke doelpunten van Roel, Kirsten en Lucas, en dan 'pleurt' Elisa de 17-16 erin." Aan het NK willen beide coaches nog niet denken. "Eerst even een paar weekjes rust en dan proberen we kampioen te worden tegen ONDO (G) C1, en dan het NK.

Een uitstekende prestatie dus van de C1, en dus krijgen we het op zaterdag 18 maart erg druk. Eerst speelt de C1 in Roden om het Nederlands Kampioenschap, en 's avonds komt KCC/SO natural 1 in actie. We hebben er weer zin in!

Edwin Stans was er als fotograaf bij en maakte een mooie serie.

Meer informatie over het Nederlands Kampioenschap volgt.

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

KCC/CK Kozijnen speelt uit op zaterdag 25 mei 2024 tegen Fortuna 1 om 16:00 uur.