KCC/Hijbeko en het Gouden Ei, was de perfecte titel voor deze editie van de korfbalwedstrijd tussen KCC/Hijbeko en Unitas/Perspectief. In een niet al te beste wedstrijd, waarbij ook de arbitrage duidelijk een stempel er op drukte, kon de thuisploeg wederom twee punten op het conto bijschrijven.

KCC/Hijbeko maakte zaterdag voor ruim 450 toeschouwers een einde aan de opmars van Unitas/Perspectief door een 20-19 overwinning in de laatste minuten. De Harderwijkse formatie moest de punten halen omdat de overgangsklasse wel erg veel op de loer lag. Dat er veel belangen op het spel stonden, bleek dat bijna 100 supporters naar Capelle aan den IJssel waren gekomen. In een niet goede maar o zo spannende wedstrijd bleven de punten in Capelle aan den IJssel. Ton van der Laaken wist precies op tijd "het gouden ei", zoals Unitas/Perspectief dat zo mooi verwoorde, in te zetten waardoor er een eind goed al goed aan deze editie kwam.

altEerder dit seizoen won KCC/Hijbeko al met 21-23 van Unitas/Perspectief, maar dat paste nog in de slechte seizoenstart van de Harderwijkers. Na acht wedstrijden had de ploeg slechts 1 punt en leek degradatie onafwendbaar. Door drie thuisoverwinningen op rij (merkwaardige programmering van het KNKV) leefde Unitas/Perspectief ineens weer, en dat wilden ze zaterdag laten zien ook.

Er was een enorme sfeer in Sporthal Schenkel. De supportersvereniging van Unitas/Perspectief zorgde voor een uitstekende sfeer. Maar na 60 minuten werd het feestje aburpt verstoord nadat niet hun clubbie de punten meenam, maar de punten bleven in Capelle aan den IJssel.

Nadat de technische mankementen bij het scorebord waren verholpen floot scheidsrechter Visser, die geassisteerd werd door assistent-scheidsrechter Kamerbeek, in voor de wedstrijd. Unitas/Perspectief bracht direct na het eerste fluitsignaal een wissel in het veld. De eerdere opstelling was volgens de Harderwijkers niet de juiste en de juiste poppetjes stond nu wel tegen elkaar. Binnen 30 seconden keek de thuisploeg al tegen een 0-1 achterstand aan. Het bleek wel dat KCC/Hijbeko een pittige avond tegemoet zou zien. Men moest vanaf de eerste minuut 200% scherp zijn, want de gasten vlogen in de aanval. Het was voor hun een van de laatste mogelijkheden. Zij moesten, wij mochten. Wilrik Wassink wist in de 3e minuut de door Delta Logistiek gesponsorde wedstrijdbal voor het eerst te scoren namens KCC/Hijbeko. Hierna kon Unitas/Perspectief de eerste van de totaal 16 gegeven strafworpen helaas niet benutten. De wedstrijd liep niet lekker. KCC/Hijbeko produceerde in het begin al teveel onnodige fouten waardoor de opponent het heft kon overnemen. Ook Unitas/Perspectief had de nodige moeite om de mand te vinden. Ze wonnen veel duels onder de korf waardoor KCC/Hijbeko met man en macht de zeilen moest bijzetten. Meerdere Harderwijkse aanvallen troffen gelukkig geen doel. Pas in de 10e minuut zag het publiek weer eens een doelpunt. Nadat Juliette Wassink in de rug werd gelopen, wat Unitas/Perspectief overigens meerdere malen deze avond deed, mocht Steven Verhoeff de volgende strafworp verzilveren. Deze ging wel raak.

Het niveau van de wedstrijd was matig, maar de spanning maakte een hoop goed. Er was veel emotie in het veld en ook de nodige "fopduiken" waren deze avond ook weer zichtbaar in sporthal Schenkel. Wel bleef het een felle, doch sportieve wedstrijd. Alleen scheidsrechter Visser en zijn assistent moesten er alles aan doen om dit ook zo te houden. De communicatie onderling was niet altijd even scherp. Ook vonden beide coaches dat ze af en toe onrecht werd aangedaan. De arbitrage had het niet altijd aan het juiste eind, zullen Van der Laaken en van Nieuwenhuijsen gedacht hebben. Door deze onduidelijkheid waren er felle discussies langs de zijlijn en ook in het veld.

Na de 2-2 kon KCC/Hijbeko eindelijk het gat vinden en wisten Wilrik Wassink en Michiel Last de stand naar 4-2 te brengen. Wanneer Unitas/Perspectief dan terug komt tot 4-3, neemt KCC/Hijbeko een time-out. Deze time-out was van belang, want direct hierna wist KCC/Hijbeko binnen 3 minuten, door strafworpen, soms erg makkelijk verdiend,  van Steven Verhoeff en Michiel Last de stand op 6-3 te brengen. Lang kon KCC/Hijbeko niet genieten van deze grootste voorsprong tot nu toe. Binnen nog geen 2 minuten was Unitas/Perspectief helemaal terug in de wedstrijd. Door onoplettendheid in de defensie en het maken van onnodige fouten was het snel 6-6. Wederom was er werk aan de winkel. KCC/Hijbeko schakelde een tandje bij en dat resulteerde in doelpunten van Michiel Last, Wilrik Wassink en Robin Diepenhorst wat de 9-6 tussenstand op het scorebord bracht. Met nog een kleine 3 minuten voor de pauze moest de stand gehandhaafd blijven, maar de bezoekers wisten in deze laatste minuten nog tweemaal de mand te vinden waardoor de rust aanbrak bij 9-8.

Na de pauze kwam Unitas/Perspectief niet echt goed de kleedkamers uit. Binnen 15 seconden kon KCC/Hijbeko de aanval overnemen, maar kon niet voorkomen dat de Harderwijkse formatie binnen 2 minuten tot 9-9 terug kwam. Via 10-9 pakte KCC/Hijbeko telkens een puntje, maar iedere keer kwam Unitas/Perspectief terug. Scheidsrechter Visser ging ook telkens meer vrije ballen geven die door de schutters met twee handen werd aangegrepen. Via 10-10 en 11-11 was KCC/Hijbeko te slordig in de pasing, tot groot onbegrip van de coach. Na de Capelse time-out kwam Unitas/Perspectief weer een puntje voor en waren de rollen omgedraaid. Wanneer Unitas/Perspectief scoorde antwoorde KCC/Hijbeko per ommegaande post terug. Dit ging zo door tot de 15-16. Met nog een goede 10 minuten op de klok moest Van der Laaken ingrijpen en haalde Robin Diepenhorst, die deze wedstrijd tweemaal scoorde, van het veld en bracht breekijzer Ed van der Steen die voor nieuwe aanvalskracht in de ploeg moest zorgen. Hij mocht direct de vrije bal nemen en had na één keer de bal aangeraakt te hebben al gescoord (16-16). Hij stond slechts 10 tellen in het veld. Iedereen wist dat Van der Steen er was. Zijn tegenstander zou dit in de laatste 10 minuten nog meerdere keren meemaken. Via 16-17 pakt KCC/Hijbeko in de 22e minuut wederom een voorsprong (18-17). Als dan Juliette Wassink in de 23 minuut de 19-17 scoort kan het nauwelijks meer fout gaan, zou je denken. Door een onnodige, domme actie aan KCC/Hijbeko's zijde kan Unitas/Perspectief 4 minuten voor tijd terugkomen tot 19-18. Als dan een 100% zuiver schot van Wilrik Wassink afgekeurd is, er zou geduwd zijn onder de korf, zijn de rapen gaar. De laatste 5 minuten deed de arbitrage niks goed in de ogen van beide coaches. Er was veel ongeloof. Doordat er  wederom aan de noodrem getrokken werd kreeg Unitas/Perspectief de 11e !! strafworp van de avond. Van de totaal 19 doelpunten wisten de Harderwijkers tienmaal te scoren vanaf 2,5 meter. Als er dan nog 1:47 op de klok staat, weet de gouden wissel Ed van der Steen wederom de mand te vinden, zijn 3e treffer in 10 minuten en zorgde voor de 20-19. De supporters uit Harderwijk konden hun ogen niet geloven. Unitas/Perspectief kan nog een aanval doen, maar met nog 1:05 op de klok, gaat de schotklok af door het uitstekende werk van KCC/Hijbeko. Net voor het einde, met nog 41 seconden op de klok nemen de gasten nog eenmaal een time-out om iets te forceren. Een dame van Unitas/Perspectief krijgt dan ook nog, wegens commentaar op de arbitrage, een gele kaart voorgeschoteld, maar als de ploeg van Ton van der Laaken dan een vrije worp krijgt, omdat Steven Verhoeff klemgezet wordt onder de korf, wordt deze vakkundig en professioneel uitgespeeld. Met de tijdklok en de schotklok in de rug speelt KCC/Hijbeko een gewonnen wedstrijd.

Uiteindelijk bleek Ed van der Steen het goudklompje deze avond te zijn door drie keer in 10 minuten te scoren en medeverantwoordelijk te zijn voor de toch wel benauwde 20-19 zege. De supporters van Unitas/Perspectief legde zich neer bij het verlies en waren uiterst sportief om hun deel van de tribune netjes achter te laten. De selectie kan zich nu opladen voor de uitwedstrijd op 3 maart 2012 in Delft tegen Excelsior (D) dat alles op alles moet zetten om volgend seizoen niet in de overgangsklasse te hoeven acteren. KCC/Hijbeko is al verzekerd van nog een jaartje in de hoofdklasse. Vanaf 20:00 uur moeten ook de punten uit Delft mee terug in de auto naar Capelle aan den IJssel.

Doelpunten: Wilrik Wassink 6x, Steven Verhoeff, Michiel Last en Ed van der Steen ieder 3x, Robin Diepenhorst 2x, Esther Last, Ingeborg Hofland en Juliette Wassink ieder 1x.