De afgelopen weken hebben we er van kunnen genieten of ons er aan kunnen ergeren.

Gelukkig is er meestal een winnende en een verliezende partij zodat de waardering, zowel positief als negatief, ook netjes verdeeld wordt. Uiteraard reageert de verliezer vaak negatief en de winnaar positief.

Laat ik beginnen met de 1e kruisfinalewedstrijd tegen AWDTV in Amsterdam. Een uiterst tevreden winnende coach en (Amsterdamse) supporters. Want wie maalt er dan om dat 16 van hun 32 doelpunten zijn ontstaan uit z.g. standaard situaties. Dus doelpunten uit vrije ballen en strafworpen. Vanaf het moment dat het arbitrale duo meent, bijna elk lichamelijk contact te moeten bestraffen met een vrije bal c.q. strafworp wordt het wel heel moeilijk, voor welke ploeg dan ook, om goed en correct te verdedigen. Stel dat het er slechts 8 waren geweest dan hadden we dus gewoon gewonnen. Waarmee ik niet wil zeggen dat we onterecht hebben verloren. En ik wil er ook zeker niet mee suggereren dat de leidsman het niet goed heeft gedaan. De man heeft naar eer en geweten en bijzonder consequent gefloten. Wij hadden het ook wat slimmer kunnen aanpakken. Feit is in ieder geval dat het aantal velddoelpunten van KCC/Delta Logistiek vaak hoger is als die van de tegenstander. Dat komt omdat wij ruimtelijk en dynamisch spelen. Dus minder direct, minder op de (geforceerde) doorbraak. Dat doen andere ploegen wel en forceren daarmee een fors aantal vrije ballen en/of strafworpen.

Kom ik automatisch op de arbitrage van afgelopen zaterdag. De 2e kruisfinalewedstrijd in een afgeladen Schenkelhal. Wij moesten winnen om er een beslissingswedstrijd uit te slepen. Dus de druk was enorm. Er werd nog feller verdedigd dan de week ervoor. En toch. Aanzienlijk minder vrije ballen en strafworpen. Enerzijds omdat we het wat slimmer aanpakten dan een week ervoor. Anderzijds omdat de scheidsrechter op een andere manier beoordeelde. En ook zijn assistent deelde zijn visie. Dit duo lette er bijzonder op of acties gericht waren op het forceren van standaardsituaties of werkelijk vrijkomen of passeren van de tegenstander. De scheidsrechter besloot zelfs enkele malen tot bestraffing van de aanvaller vanwege doordringen. Dit was hetgeen waarop wij hoopten. Een gedegen observatie zodat de kunst van het aanvallen en de kunst van het verdedigen op een juiste manier worden beoordeeld. Ik wil niet beweren dat we alleen daarom hebben gewonnen maar de kans op winst of verlies was wel gelijkwaardiger verdeeld.

We gaan kijken hoe we dinsdagavond worden beoordeeld. U toch ook?

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

Eerstvolgende wedstrijd KCC/CK Kozijnen 1 nog onbekend.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

Fanshop vierkant 160x160

Sponsorclub

Social media

 Facebook Instagram WhatsApp X

Livestream

Partners

Bol AlgemeenBol Algemeen

Advertenties