Zaterdag 3 maart 2012 moest het vlaggenschip naar Delft voor de altijd lastige uitwedstrijd tegen Excelsior (D). KCC/Hijbeko en Excelsior (D) spelen al jaar en dag tegen elkaar in de competitie en ook voor Ton van der Laaken een bijna thuiswedstrijd met veel bekende gezichten. Schutter Ekelmans was bij de thuisploeg geschorst en dat scheelt een slok op een borrel. Maar ook KCC/Hijbeko moest met een gewijzigd team de vloer van sporthal De Buitenhof betreden. Door schorsingen en blessures maakten Sven Wierenga, Maaike Snelder en Robin Diepenhorst hun opwachting in het eerste.

De arbitrage stond vanavond onder leiding van scheidsrechter Herikhuisen en zijn assistent Staal. Vooral de leidsman kreeg het op sommige momenten zwaar te voorduren door het commentaar langs de kant van beide coaches. Hij was niet altijd even duidelijk en strooide deze avond enorm veel met vrije ballen. Bij Excelsior (D) was er nog een sprankje hoop om niet volgend seizoen te hoeven uitkomen in de overgangsklasse, maar moest dan wel zien te winnen van KCC/Hijbeko en hopen dat er elders in het land gunstige uitslagen tevoorschijn kwamen. Na 60 minuten spelen en voor beide ploegen een puntje kon KCC/Hijbeko redelijk tevreden naar huis terugkeren en bleef Excelsior (D) teleurgesteld achter. In de laatste 10 seconden van de wedstrijd had de thuisploeg nog kans op de overwinning maar sloot af met een 20-20 gelijkspel. De hoop was klein bij het thuispubliek, want er zaten een kleine 60 man op de tribune en de sfeer was niet bepaald aanwezig.

KCC/Hijbeko liet al binnen de minuut van zich horen door een vrije bal (de eerste en ook niet de laatste van de avond) van Wilrik Wassink. Dertig tellen erna was het al 1-1, maar hierna Wierenga's eerste schot was direct raak (1-2). Sven speelde een erg sterke wedstrijd en werd dan ook topscoorder, samen met Robin Diepenhorst met 5 treffers. Scheidsrechter Herikhuisen floot vanaf het begin direct voor elke wissewasje, maar dat was duidelijk. Binnen de 2 minuten was het weer 2-2. Hierna enkele minuten geen score van beide kanten. In de ogen van de coach van Excelsior (D) kon scheidsrechter Herikhuisen het nu al niet goed doen en dat liet hij dan ook duidelijk merken. Veel ophef voor niks. Dat de onduidelijkheid van de arbitrage snel kwam, bleek wel uit de 3-2 van Excelsior (D). Door een lichte blessure van een dame liet Herikhuisen gewoon doorspelen. KCC/Hijbeko was in de veronderstelling dat de wedstrijd afgefloten werd voor een blessurebehandeling, maar door het "gewoon laten door-spelen" door de scheidsrechter kon een heer gemakkelijk de 3-2 afronden. Wederom veel ophef. De leidsman moest wel duidelijk zijn.

In minuut 6 kreeg Michiel Last een strafworp na de zoveelste herhaaldelijke overtreding van Mark van Bommel op Wilrik Wassink (3-3). In de 8e minuut maakte Excelsior (D) weer een doelpunt en er volgde nog twee goals, waardoor KCC/Hijbeko na 12 minuten tegen een 6-3 achterstand aankeek. Doordat men de bal snel kwijt was en de kleinste kansjes omzeep hielp zat KCC/Hijbeko niet lekker in de wedstrijd. "KCC/Hijbeko maakte er een potje van". Als dan Robin Diepenhorst wordt afgehouden door een Delftse heer en KCC/Hijbeko zeer duidelijk de bal moet meekrijgen en de scheidsrechter  geeft dan Excelsior (D) de bal mee, dan snapt niemand de leidsman meer.

Gelukkig waren minuut 15 tot en met 17 weer compleet voor KCC/Hijbeko. Maaike Snelder, met een akelig langzaam in de korf rollend schotje, Robin Diepenhorst op wilskracht afgerond schot en een schot van Juliette Wassink brengt beide ploegen weer naast elkaar (6-6). De gelijke stand werd door de thuisploeg binnen 2 minuten weer uitgebreid naar een 8-6 voorsprong. Robin Diepenhorst die wel raaad wist met de legio vrije ballen scoort dan de 8-7. Hierna werd de wedstrijd even stilgelegd voor een rugblessure van Reinier van de Hoek. Hij kan verder. De 9-7 van Excelsior (D) was wel een fraaie. Een totaal geruisloos ver afstandschot vanaf de reservebank van KCC/Hijbeko door Mark van Bommel zorgde voor een 9-7 voorsprong voor de thuisploeg. KCC/Hijbeko kreeg goede kansen door het uitstekende reboundwerk van Michiel Last die zijn heer keer op keer te slim af was. KCC/Hijbeko kon niet makkelijk Excelsior (D) voorbij komen met de score. Via 10-8 met nog een kleine 3 minuten te gaan sluipt KCC/Hijbeko middels doelpunten van Robin Diepenhorst en Sven Wierenga terug in de wedstrijd, waardoor beide ploegen met 10-10 gaan rusten.

Na de pauze was het een en al KCC/Hijbeko wat de wedstrijd even dicteerde. Binnen 1,5 minuut wisten Wilrik Wassink, na een schitterende aanval over meerdere schrijven droog de 10-11 te scoren en een omdraaibal van Maaike Snelder zorgde voor 10-12. KCC/Hijbeko en Exclesior (D) maakten er een sportieve strijd van. De wedstrijd was niet altijd even goed en mooi, maar de doelpunten vielen wel op de belangrijke momenten. Excelsior (D) komt terug tot 11-12, maar KCC/Hijbeko blijft telkens twee punten voor. Via 11-13 en 12-14 pakt KCC/Hijbeko in de 11e minuut een grotere voorsprong (12-16) en de wedstrijd lijkt naar Capelle aan den IJssel te kantelen. Tussen de 12-15 en 12-16 nog even een enorme ophef aan Delftse kant bij de arbitrage, wat een heer van Excelsior (D) op een gele kaart komt te staan. De hele Delfste reservebank gaat zich ermee bemoeien en als alles gesust is, kan de wedstrijd verder. Na een time-out van KCC/Hijbeko komt Excelsior (D) terug tot 14-16. Als dan dezelfde heer die al geel op zak had, in de 15e minuut bewust hard doorslaat na het schot van Robin Diepenhorst, wordt hem de 2e gele kaart getoond en moet hij het veld verlaten. De verkregen strafworp wordt door Sven Wierenga afgerond voor de 14-17. Dat de scheidsrechter veel door liet gaan, zie de eerdere 3-2, bleek ook bij de 14-18, wederom door Sven Wierenga. Doordat Wierenga zich zou hebben afgezet op zijn heer, die dan ten val kwam, mag hij doorspelen van Herikhuisen. Wel concequent als je dat ook bij de 3-2 doet. Natuurlijk was de bank van Excelsior (D) het er niet mee eens.

Met een 14-18 voorsprong met nog een kwartier te gaan, zou menig supporter moeten denken dat dit wel snor zit, maar dit blijkt niet zo te zijn. KCC/Hijbeko kan de druk niet altijd aan en Excelsior (D) geeft nog een aantal keer flink gas. Via 15-18 wordt het nog wel 15-19 door Michiel Last, maar dan komt de thuisploeg wel erg makkelijk terug tot 17-19. Met nog 10 minuten te gaan scoort KCC/Hijbeko helaas de laatste keer in deze editie (17-20). Met nog 7 minuten te gaan is Excelsior (D) weer helemaal terug in de wedstrijd (19-20). In de minuut erna enorme vreugde als men denkt de 20-20 gescoord te hebben. Nadat het "uitbundige feestje" is geweest, blijkt de scheidsrechter het doelpunt van Reinier van de Hoek wegens "snijden" afgekeurd te hebben. Vol onbegrip bij de Excelsioren. De beslissing van de scheids-rechter valt in het verkeerde keelgat.

Vijf minuten voor tijd valt dan toch nog de 20-20 en breken er zeer spannende minuten aan. Jack Potter wordt dan nog in het veld gebracht voor Michiel Last om wellicht nog voor de 2 punten te zorgen, maar met nog 1:12 op de klok na een gemiste vrije worp van Excelsior (D) krijgt KCC/Hijbeko nog een keer de mogelijkheid om aan te vallen. Dit lukt niet en dan krijgt de thuisploeg nog een kans. Ook dat wil niet lukken. KCC/Hijbeko krijgt nog de bal, maar met nog 8 tellen op de klok krijgt Excelsior (D) weer een kansje op de overwinning, maar bij 20-20 fluit de scheidsrechter af.

KCC/Hijbeko speelde een rommelige en slordige pot korfbal en neemt een schamel puntje mee naar Capelle aan den IJssel. Na de 12-16 en 15-19 (met nog een kwartier te gaan) had men alle kans op een overwinning, maar door inzet van Excelsior (D) bleef het bij 1 punt. Excelsior (D) moest winnen om nog een kans te maken om degradatie te ontlopen en is nu gedegradeerd. KCC/Hijbeko eindigt dit seizoen volgende week (10 maart 2012) om 20:00 uur thuis in sporthal Schenkel tegen KVS uit Scheveningen. Een wedstrijd om des keizers baard. Hopelijk kunnen voor de laatste maal dit seizoen 2 punten op het conto bijgeschreven worden.