Na vier play-offs op rij promoveerde KCC/SO natural in maart naar de Korfbal League en de hele club keek al maanden uit naar de start van het seizoen. Zaterdagavond 11 november 2017 was het dan eindelijk zover. KCC/SO natural stond voor het eerst in de clubgeschiedenis aan de aftrap van het Korfbal League seizoen. In de voorbereiding werd tegen topclubs geoefend, gewonnen van DOS’46 en in de laatste 4 seconden verloren van Ziggo-Dome klant TOP/SolarCompleet. Het KNKV had de competitie zo ingepland dat in ronde 1 direct de belangrijke wedstrijd tegen Avanti (P) op het programma stond en koppelde het arbitrale duo Luttik/Kok aan deze wedstrijd. In maart 2017 werd nog ruim gewonnen, maar nu was het een Avanti van een ander kaliber.

20171111   KCC 1   Avanti 1

Sporthal Schenkel was door de vele vrijwilligers omgebouwd tot een ware Korfbal League arena en mede dankzij de Negende Man en de BWD van Avanti was er een geweldige ambiance aan de Capelseweg in Capelle a/d IJssel. Zo’n 600 supporters waren aanwezig bij dit openingsduel in de Korfbal League.

Avanti begon zonder de geschorste Rick van den Blink, die naarmate de wedstrijd vorderde ongetwijfeld toch graag had willen meedoen. KCC/SO natural begon goed aan de wedstrijd, alleen de eerste actie van Van Oosten trof nog geen doel.

Daarentegen tekende David Post voor het eerste doelpunt van de wedstrijd (0-1). Het werd al snel duidelijk dat er een ander Avanti op de speelvloer aanwezig was dan in maart 2017. Hoewel de acties en de kansen voornamelijk van de heren moesten komen, kwamen er bij KCC/SO natural maar liefst 7 goals van de dames. Alleen Manon Balling (5x) was namens de dames trefzeker voor Avanti. Snel na de 0-1 een strafworp die verzilvert werd door Verhoeff, die deze wedstrijd nog meerdere malen vanaf de stip mocht aanleggen. Het is toch Avanti dat een minuut later gewoon op 1-3 stond door twee goals van Jordi van Zuidam.

Van Zuidam was de grote man in de 1e helft en klaarde de klus zowat in zijn eentje. De dames van Avanti zaten duidelijk in de tang bij de Capelse dames. Milou Wierenga gaf Nikki van Trigt werkelijk geen ruimte om vrij te komen en ook Demi van Oosten was Nikki Klijn vaak te slim af. Wierenga zorgde door een fraaie doorbraak dat Luttik wel naar de stip moest wijzen en Verhoeff had zijn tweede van de avond al in het mandje liggen (2-3).

Via Christian Dekkers en Demi van Oosten is het na 5 minuten spelen weer spannend (4-5) en komt KCC/SO natural een minuut later op gelijke hoogte door een doelpunt van Gertjan Meerkerk (5-5). Hierna was het startsein gegeven om uit te lopen op Avanti. Via Eliza Roest wordt het in de 7e minuut 6-5, de eerste voorsprong voor de thuisploeg. Als Steven Verhoeff het publiek dan nog trakteert op een hard blok aan de middellijn op Van Zuidam gaan de remmen los. Via doelpunten van Adriënne van Ofwegen en tweemaal Gertjan Meerkerk is het met nog 13 minuten te gaan 9-5 en lijkt er iets meer lucht. Ondanks dat moet KCC/SO natural wel scherp zijn en zorgen dat het niet al teveel één schots aanvallen produceert. Wederom komt Avanti terug tot 9-7, door doelpunten van Van Zuidam, hij maakte er 5 in de eerste helft. Koen Ruigrok komt binnen de lijnen maar levert de bal direct in bij KCC/SO natural. KCC/SO natural geeft dan zoveel druk dat Ruigrok, door fel inkomen van Roest tot lopen wordt gedwongen. De doelpuntenmachine van KCC/SO natural hapert in deze fase eventjes. Pas 7,5 minuut voor de pauze is het Demi van Oosten met de 10-7, gevolgd door de 10-8 van de bezoekers. Dan is er een schotklokoverschrijding van KCC/SO natural. Het is ook erg lastig om de goede coaching in het vak te vinden met al dat supporterslawaai langs de kant. Roest en Dekkers zorgen weer voor een wat comfortabele marge. Zij scoren respectievelijk de 11-8 en 12-8. De dames van Avanti zijn dan nog steeds niet in het spel voor gekomen, dankzij het uitstekende werk van de Capelse dames. Met nog 3 minuten te gaan is er een schotklokoverschrijding van Avanti en in de laatste minuten van de eerste helft is het de thuisploeg die de wedstrijd dicteert. Veel gehaaste beslissingen van Avanti levert KCC/SO natural de bal op en Steven Verhoeff en Christian Dekkers zorgen er voor dat met een 14-9 stand de kleedkamers opgezocht kan gaan worden.

Waar Avanti het eerste scoorde in de eerste helft, is het Van Ofwegen die de 15-9 laat aantekenen net na rust. Inmiddels is het BWD-legioen compleet en laat merken dat ze aanwezig zijn. De Negende Man is ook weer van de partij na de korte pauze, wat betekent dat er weer een geweldige sfeer hangt in de hal, terugdenkend aan de play-off wedstrijden tegen Dalto. Manon Ballings, met het eerste Pijnackerse damesdoelpunt zorgt voor de 15-10, maar hierna lijkt KCC/SO natural de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Demi van Oosten, die haar tegenstandster weer te slim af is, vliegt er voorbij en zorgt voor de 16-10.
En als Dekkers de 17-10 aantekent lijkt de wedstrijd gespeeld, maar schijn bedriegt. Avanti geeft niet op en begint aan een goede inhaalrace. Binnen 5 minuten staat het “gewoon” weer 17-13 en is de wedstrijd weer spannend. Van Vloten en Verberk zijn genoodzaakt een time-out in te lassen om de (verdedigende) scherpte weer terug te krijgen en dat gebeurde ook. Ondanks dat er eventjes niet gescoord werd, is het toch Mandy Biesbroek die met nog twee seconden op de schotklok de 18-13 op het bord zet. Hierna volgt nog voor de tweede keer een blok op het schot van een Avantispeler. Nu is het Wierenga die Sophie Donkervoort blokt. Met nog een kleine 10 minuten te gaan is het weer Biesbroek die scoort, nu de 20-15. Wederom een actie van Van Zuidam zorgt er voor dat de bezoekers terugkomen tot 20-16. De watervlugge spits maakt het de KCC-defensie erg lastig. Via Steven Verhoeff wordt het 21-16 met nog 9 minuten op de klok. Na de 21-16 haperde de Capelse doelpuntenmachine echter wederom en komt Avanti - door o.a. de 10e goal van Jordi van Zuidam - terug tot 22-21 met nog 5 minuten te spelen.

De laatste 5 minuten zijn ongemeen spannend. Behoudt KCC/SO natural de voorsprong? Of komt Avanti terug? Met nog 4:40 op de klok is het Dekkers met de “bevrijdende” 23-21 die dit viert met de aanwezige supporters. De tijd tikt door in het voordeel van KCC/SO natural. Met nog 2:07 lijkt het “voetbal” bij Avanti, maar Kok geeft aan dat de bal voor de bezoekers is. De supporters gaan nogmaals achter hun ploegje staan. Met nog 1:28 wordt Sijmen van den Bergh afgefloten voor een loopfout en is het KCC/SO natural dat de tijd kan gaan uitspelen. Met nog 1:09 krijgt Avanti nog een kans om te scoren. Wanneer het scorebord nog 50 seconden aangeeft, is het weer “1 minuutje staan voor KCC” en speelt de ploeg de wedstrijd uit.

Voor een mooi slot zorgt Gertjan Meerkerk. In de zoemer een onvervalste buzzer-beater, waardoor de eindstand 24-21 wordt. En daar waren ze dan… de eerste twee punten in de Korfbal League! Een prachtige prestatie!

Volgende week de eerste uitwedstrijd om 19:30 uur in Amsterdam tegen Blauw Wit (A) met daarvoor om 17:45 uur ook het tweede. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op zaterdag 25 november 2017 om 19:30 uur tegen PKC/SWKGroep.

Doelpunten:
Christian Dekkers, Gertjan Meerkerk en Steven Verhoeff ieder 5x, Demi van Oosten 3x, Eliza Roest, Adriënne van Ofwegen en Mandy Biesbroek ieder 2x.

Wil je de livestream van de wedstrijd nog een keer teruglijken? Dat kan hier

Nog veel meer foto's van de teams van de week, het oplopen, de wedstrijd en de handtekeningenjacht na afloop vind je hier.

Kijk hier voor het Interview op RTV Rijnmond met Gertjan Meerkerk en Richard van Vloten.