Afgelopen weekend heeft KCCHijbeko B1 plaatsing voor het NK afgedwongen door een 12-8 overwinning op het Middelburgse Swift. Het betekende voor Swift degradatie uit de Hoofdklasse. Jammer voor Swift want ik heb nou niet het gevoel dat deze ploeg echt de zwakste in de poule is.
Ook afgelopen zaterdag kreeg ik niet dat gevoel. Swift had het huiswerk goed gedaan en stelde zich op naar de opstelling van KCC. Bij KCC waren Mark en Stefan weer van de partij en waren Lilly en Milou van vak gewisseld. Dat bleek een gouden greep te zijn.
Het begon allemaal redelijk aftastend. KCC speelde goed maar ook Swift bood goed partij. In de beginfase had Swift zelfs de betere kansen. Helaas voor hen benutte zij die niet. Met Mark weer heersend onder de korf kon KCC aanvallen blijven opzetten zodat na 10 minuten Nik van afstand de openingstreffer voor zijn rekening nam. Vaak gebeurt het dan dat ook de tegenstander tot scoren komt. Nik dacht daar anders over en met een fraaie doorloper rondde hij een mooie aanval af en liet 2-0 aantekenen. Wissel van vakken en na balverlies bij Swift werd de eerste kans van KCC benut. Met haar eerste afstandschot maakte Bianca 3-0. We waren toen op de helft van de 1e speelhelft. Bij een ingooi van KCC in de verdediging werd de bal direct onderschept door een speler vanSwift. Met 3 vrijstaande mensen was het niet moeilijk om tegen te scoren. 3-1. In de 16e minuut kreeg Nik een vrije bal toegewezen. Hij scoorde daaruit maar de, overigens uitstekend leidende, scheidsrechter meende eerder een overtreding te hebben gezien en besloot een strafworp te geven. Tessa liet zich dit buitenkansje niet ontglippen. 4-1. Via een vrije bal van Swift werd het 4-2 waarna Bianca weer aan de beurt was. Volledig vrij bij de korf en uit de ruimte aangespeeld door Emiel legde zij 5-2 erin. Emiel flikte dit daarna nogmaals maar nu met Stefan. Ook deze werd doeltreffend afgerond. 6-2 met nog 1 minuut te gaan. Mooie ruststand dachten we al maar Nik was nog niet tevreden en vlak voor tijd schoot hij de 7-2- erin. Het was meteen rust. De wedstrijd leek gespeeld maar het is toch altijd maar weer afwachten hoe de rust wordt verteerd. De coaches zullen ongetwijfeld hebben aangestuurd op handhaving van de speelstijl dan kon er eigenlijk niets meer mis gaan.

Direct na rust werd het meteen 7-3 door een beetje gemakzuchtig verdedigen. Maar we bleven wel goed spelen en in de 5e minuut pakte Lilly weer haar doelpunt mee door van ver 8-3 te scoren. Bianca maakte uit een vrije bal 9-3 waarna Swift via de strafworpstip weer iets terug kon doen. Maar KCC bleef sterk spelen en zelfs zo goed dat het een beetje saai werd. Swift kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. Via Milou vanachter de korf, Emiel vanuit de rebound en Stefan van de zijkant stond het na 20 minuten 12-4. De heren-aanvallers van Swift tegen Mark en Nik kwamen er in het geheel niet aan te pas. Niet eens zozeer door de verdedigende capaciteiten van de twee dan wel door het sterke optreden van de dames Tessa en vooral Milou. Zij wisten bijna alle gevaar te voorkomen door de aangeef eruit te halen en veel druk te geven waardoor een aanval van Swift vaak eindigde in een foute pass. Het moment was aangekomen om Stefan een publiekswissel te geven en Chris nog even in te zetten. Met nog 5 minuten te spelen kon KCC ontspannen de wedstrijd uit spelen. Dat ze dat iets te letterlijk deden was achteraf jammer. Swift wist in die laatste 5 minuten nog viermaal te scoren en zo de stand een draaglijker aanzien te geven. Meestal worden de laatste doelpunten afgedaan als zijnde alleen maar goed voor de statistieken. In dit geval gaf de eindstand 12-8 een geflatteerd beeld van wat er werkelijk was gepresteerd. KCC speelde een van de beste wedstrijden van het seizoen. Maar ik ga ervan uit dat we ook hier weer van geleerd hebben en er mee aan de slag gaan.

Nu alleen het kampioenschap nog. En dat moet a.s. zaterdag gaan gebeuren. Tegenstander is Sporting Delta. Sporting Delta dat zich dit weekend veilig speelde ten koste van Avanti. En zonder hen te willen onderschatten moet dit voor onze ploeg mogelijk zijn. We kunnen daarbij natuurlijk wel uw steun gebruiken. We hebben, en je zou bijna zeggen helaas, concurrentie van de C1. Ook zij spelen hun belangrijkste wedstrijd van het seizoen.  En ook zij hebben uw steun hard nodig. Dus maak uw keuze maar ga in ieder geval een van de twee ploegen aanmoedigen. Beide ploegen spelen hun wedstrijd om 14.00 uur. Dicht bij elkaar in de buurt. Beiden in Dordt. Je vraagt je af of het niet mogelijk is met de aanvangstijden te schuiven zodat het mogelijk is dat we met z'n allen bij beide wedstrijden kunnen gaan kijken. KCC kennende gaat iemand dat zeker proberen.