Dinsdagavond 21 maart 2017 gaat de geschiedenisboeken in van de club. In een kolkende en stijf uitverkochte Capelse arena werd toch weer eens duidelijk dat je van goede huize moet komen om sporthal Schenkel met twee punten te verlaten. Onder toeziend oog van 'n grote KNKV-delegatie en RTV Rijnmond, stonden er twee doldwaze supportersgroepen, die hun helden naar de o zo belangrijke overwinning schreeuwden. Na de galavoorstelling in de eerste wedstrijd (35-24), volgde uit in Driebergen een 19-17 nederlaag. In een alles of niets wedstrijd, die meer spannend dan goed was, liet KCC/SO natural Dalto/BNApp.nl teleurgesteld achter.

20170321   KCC 1   Dalto 1Dalto/BNApp.nl verkondigt al een tijdje dat ze "uit de hoofdklasse gegroeid zijn" en binnen één seizoen terug naar de Korfballeague willen. Ook het KL-logo dat nog steeds op het shirt zit spreekt boekdelen. KCC/SO natural is daarentegen al 4 jaar bezig om toe te treden tot "de grote korfbaljongens". Dit seizoen moet het seizoen worden voor de Capelse club. KCC/SO natural is hot en speelt het beste seizoen ooit. In de competitie slechts één foutje in Arnemuiden en in de playoffs werd de tweede nederlaag van het seizoen geleden tegen Dalto. In eigen huis was nog nooit verloren en met die gedachte begon men dinsdagavond aan de beslissende confrontatie. Het KNKV had het koppel Luttik en Kok uit de hoge hoed getoverd om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. Op een aantal schoonheidsfoutjes floten zij een goede pot.

De wedstrijd begon, uiteraard zoals verwacht niet op tijd. Dalto/BNApp.nl hield ballonnen in de lucht en KCC/SO natural had weer eens uitgepakt met meters streamers, die in deze hal wel afgeschoten mochten worden. Toen alles opgeruimd was kon de wedstrijd beginnen. Ditmaal mocht Dekkers de spits Groot Hulze, of wel de Lionel Messie uit Driebergen verdedigen, wat hij naar behoren deed. Dat KCC/SO natural wellicht stijf van de zenuwen stond, bleek doordat de eerste aanval snel voorbij was. Dalto/BNApp.nl liet direct blijken, dat het niet opnieuw een afslachting verwachtte en ging voorop in de strijd. Opvallend was dat, ondanks de druk van de thuisploeg Dalto makkelijk tot aanvallen kwam. En dat uitte zich ook na 2,5 minuut in een 0-2 achterstand door tweemaal Dico de Jager. KCC/SO natural kwam pas in de 4e minuut los door een schot van Gertjan Meerkerk (1-2).

Luttik, normaliter arbiter in de Korfballeague, liet veel toe en greep niet altijd in. Rene Siedsma had het veelal gemunt op Sven Wierenga, maar Luttik liet dit allemaal toe. Wanneer Eliza Roest de gelijkmaker op het scorebord brengt (2-2), lijkt de wedstrijd los te zijn. Lijkt, want dan komt het stippensyndroom weer om de hoek kijken. Na een actie van Van Ofwegen naar binnen, mag Dekkers afronden vanaf de stip, maar hij faalt. De D-side liet merken hoe zij erover dachten. Door het goede verdedigen van beide ploegen, waren de doelpunten erg duur deze avond en brak er een drietal minuten aan zonder score. KCC/SO natural had wel het geluk, dat Dalto/BNApp.nl veel schoten had die niet zuiver genoeg waren en kon daardoor bijblijven. Dalto kwam in de 9e minuut op een 2-3 voorsprong, maar na weer drie minuten zonder goal, is het Sven Wierenga met de 3-3. Ondanks de 3-3 had KCC/SO natural het ritme nog duidelijk niet te pakken en moest toezien hoe Dalto zich in de volgende zes minuten naar een 4-6 voorprong vocht, met een fraaie actie van Remy Schulting met een wanhoopsgooi uit het hoekje en met 2 seconden op de schotklok.

Verdedigend was het allemaal nog net niet. Dalto kreeg veel te veel ruimte. Een time-out tot gevolg voor KCC/SO natural. Inmiddels maken Steven Verhoeff en Stephan Groeneweg zich klaar voor een invalbeurt. Als het dan met nog 6:20 op de klok ook nog 4-7 wordt, zijn de Dalto-fans niet meer te houden. Het tweede verdedigingsvak hield de zwart-witten in de race, mede omdat het schotpercentage van het eerste aanvalsvak ver achter bleef. Duels om de bal in de korfzone worden gewoon te gemakkelijk verloren. De acties zijn wel oke, maar de afronding bleef uit. Toch komt de thuisploeg via doelpunten van Roest en Dekkers terug tot 6-7 met nog 3:45 op de klok. Het wordt al wat stiller bij de D-side. Het spel wordt wel steeds feller en feller, maar er gebeuren nog geen gekke dingen, zo oordeelt Luttik ook. Via Dico de Jager pakt Dalto weer een voorsprong van 2 punten (6-8), maar 15 tellen later is het Meerkerk die de ruststand op een marge 7-8 zet. In de laatste minuten van de eerste helft blijven de scores uit, waardoor met deze stand beide ploegen aan de thee gaan.

Waar Dalto in de eerste helft direct het initatief nam en de toon zette, is het nu KCC/SO natural dat superscherp de kleedkamer uit komt. Binnen nog geen 10 tellen is Dalto de bal kwijt en nog binnen de 30 seconden is het Mandy Biesbroek die zich in de kijker speelt met de 8-8. Wanneer een minuut later Christian Dekkers KCC/SO natural voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong schiet (9-8), ontploft de Negende Man en is het een gekkehuis. Maar Dalto is niet onder de indruk en de ploeg komt "gewoon" twee minuten later weer op een 9-10 voorsprong. Via Milou Wierenga komt de thuisploeg op 10-10, na 5 minuten gespeeld te hebben, maar wanneer komt het bevrijdende gaatje? Dalto brengt de aan de selectie toegevoegde Jeffrey Riemers en Eva Sprangers voor Rene Siedsma en Marlies Dingemans. Riemers wil direct zich bewijzen en gaat vol op de aanval spelen, zonder resultaat en ook Sprangers kan niet scoren. In de 7e minuut de 10-11 en wordt Verhoeff gebracht om Riemers uit te schakelen en dat doet Verhoeff uitstekend. In de 8e minuut laat "Aadje" van Ofwegen weer van zich spreken met de 11-11 en komt Roest weer terug in het veld voor Verhoeff.

Wederom een minuut later mist Groot Hulze een strafworp, nadat eerst Rene Siedsma een "loopfout" maakt maar toch kan pasen. Luttik oordeelt dat het een strafworp is. Groot Hulze repareert zijn misser wel in de 11e minuut met de 11-12, maar dan staat KCC/SO natural op! De massaal aanwezige Capelse fans gaan op de banken en zingen hun helden toe. Deze steun sleept ze door de wedstrijd heen. In de 12e minuut is het Gertjan Meerkerk met de 12-12 en komt Verhoeff terug in het veld voor Roest. In de volgende 5 minuten beslist KCC/SO natural de wedstrijd. Dalto gaat steeds meer aanvallende fouten maken, waardoor KCC/SO natural makkelijk tot aanvallen komt. Adriënne van Ofwegen scoort in de 14e minuut de 13-12 en Bergsma moet ingrijpen en neemt een time-out. Hij brengt, de vorige week zo zuiverschietende Danny Schulting in de ploeg, die direct te maken krijgt met de felverdedigende Verhoeff. Schulting was ditmaal niet zo zuiver meer, door onder andere puik werk van Verhoeff. KCC/SO natural gaat nu ook veel meer langere aanvallen spelen en de tijd tikt in hun voordeel door. Met nog 10 minuten op de klok geeft Luttik Dalto ineens twee kansen in één aanval. Eerst zou Verhoeff een overtreding gemaakt hebben op de doorgebroken heer en als die dan mist, wordt hij beloond met een strafworp, die gelukkig door Dico de Jager gemist wordt.

Wanneer Dekkers de 14-12 op het scorebord schiet, ontploft de hal en komt Roest weer voor Verhoeff. Ondertussen moet Sven Wierenga het nog steeds ontgelden tegen Siedsma, die alles in de strijd gooit om de bal te veroveren, tot ergenis van Wierenga aan het adres van Luttik. Groot Hulze schiet, met nog 7:21 de 14-13 binnen, maar wanneer Meerkerk dan enkele tellen later doorbreekt en foutief wordt afgestopt, is het Roest die de stip kan verzilveren (15-13). Wanneer 5 minuten voor tijd Dico de Jager een opgelegde vrije worp om zeep helpt, is de rebound voor Verhoeff. Als Dekkers met nog 4:02 dan de 16-13 binnentikt, worden de supporters compleet gek. KCC/SO natural speelt de wedstrijd uit en als er nog 3:19 op de klok staat en Mariska Vos in het voorveld de bal lekker in handen krijgt en de trekker overhaald is het plotseling 17-13 en is de wedstrijd gespeeld. De hele Capelse delegatie gaat nu "3 minuten staan voor KCC" en Dalto neemt nog een time-out. Inmiddels komen er berichten uit Groningen, dat Avanti (P) gewonnen heeft van Nic/Alfa College en weet KCC/SO natural dat het zaterdag in Papendrecht de ploeg van Erwin van Putten treft. De laatste minuten speelt KCC professioneel uit en laat de bal gewoon gaan. Dalto is geknakt. Er komt met nog 2:01 wel een schotklokoverschijding voor KCC, maar dat deert niemand. Dat Groot Hulze in de laatste minuten nog de 17-14 en 17-15 scoort is voor de statistieken. Met nog 0:43 krijgt Dalto nog een vrije worp, maar die wordt niet benut en als dan Verhoeff de rebound in handen heeft en de bal naar de aanval gaat, is het aftellen geblazen.

Met nog 0:10 is het enige smetje, een gele kaart voor Rene Siedsma, die Dekkers in het voorveld naar de grond werkte. Als Luttik enkele tellen later afblaast, bestormen tientallen fans het veld en is sporthal Schenkel helemaal zwart/zwit en wordt er door de fans wederom alvast "geroeid naar Papendrecht". KCC/SO natural plaatst zich in haar vierde play-off jaar voor de tweede keer voor de hoofdklassefinale.

Iedere KCC-fan zou graag willen weten wat het "geheime recept" is van Van Vloten en Verberk. Flikken beide coaches voor de tweede achtereenvogelende keer hetzelfde kunstje? Gaat KCC/SO natural de droom laten uitkomen? De hoofdklassefinale is komende zaterdag om 20:00 uur in Papendrecht tegen Avanti (P). Zorg wel dat je op tijd 'n kaartje hebt.

Doelpunten: Gertjan Meerkerk en Christian Dekkers ieder 4x, Eliza Roest 3x, Adriënne van Ofwegen 2x, Sven Wierenga, Mandy Biesbroek, Milou Wierenga en Mariska Vos ieder 1x.

Kijk hier voor het verslag en de beelden van RTV Rijnmond en hier voor hun samenvatting van de wedstrijd
Foto's gemaakt door Peter van Dieren vind je hier en die van Marco Spelten hier.
Kijk hier voor het artikel op korfbal.nl.
De wedstrijd in zijn geheel nog een keertje terugkijken? Klik hier.