Aangezien deze vraag me regelmatig gesteld wordt, leek het me tijd voor een kijkje in de keuken. Interessant leesvoer voor een breed publiek, maar met name voor trainers omdat die met een laptop met Access al snel zelf aan de slag kunnen met het bijhouden van statistieken voor hun ploeg. Uiteraard zijn statistieken slechts een ondersteuning voor trainer en spelers. De echte kracht is de mogelijkheid om deze statistieken te kunnen koppelen aan bewegende beelden. Hieronder zal ik een en ander toelichten.

Vorig seizoen maakt KCC/Hijbeko voor het eerst gebruik van het videoanalyseprogramma Sportscode Gamebreaker. Dit programma is oorspronkelijk ontwikkeld in Australië (voor het Australian Rules Football) en is zo’n 10 jaar geleden overgewaaid naar Europa en Nederland, waar het vooral gebruikt wordt in de hockeywereld. Maar ook bij voetbalclubs (AZ en Bayern München) en andere sporttakken behoort dit inmiddels tot de standaarduitrusting. Binnen het korfbal gebruiken vrijwel alle Korfbal Leagueploegen Gamebreaker en ook enkele ploegen in de klassen daaronder (waaronder KCC/Hijbeko). We lopen hiermee dus redelijk voorop in de Hoofdklasse. Er zijn drie versies van Sportscode: Gamebreaker Plus, Pro en Elite. KCC/Hijbeko gebruikt de basisversie: Gamebreaker Plus. De korfbalwereld verkeert daarbij in de gelukkige omstandigheid dat Joost Spierings van het KNKV een programma in MS Access heeft geschreven, waardoor Gamebreaker Plus voor korfbalverenigingen meer dan voldoende is en bijna net zo veel kan als de duurdere versies.

Op wedstrijddagen filmen we de wedstrijd met een speciale camera die is verbonden met een Apple Macbook Pro waarop het programma Gamebreaker draait. Stephan neemt met de camera de hele wedstrijd direct op de harde schijf op en registreert iedere goal door het indrukken van een bepaalde toets. Hierdoor wordt er een zogenaamde tijdlijn aan de film gekoppeld waarin de goals als “moment” zijn aangegeven. Ik zefl doe de statistieken en registreer op de andere laptop gedurende de wedstrijd alle acties in het Acces statistiekprogramma. Dan moet je denken aan soort doelpoging, rebound, aangeef, steal, onnodige fout, goals, enz. En dat zowel voor de eigen spelers als die van de tegenstander. Dat is best een uurtje hard doorwerken, maar het went snel. Na de wedstrijd heb je dan direct de beschikking over een tiental rapporten met daarin alle statistische gegevens, zowel van je eigen team (spelers en vakken) als van de tegenstander. Je ziet dan bijvoorbeeld meteen hoeveel iemand heeft geschoten, zijn/haar schotpercentage, het aantal 0-schotsaanvallen van de vakken en nog veel meer informatie. Daar kan een trainer al heel veel mee, maar het mooie moet nog komen.
 
Doordat zowel op de Apple als op de Windows laptop de goals geregistreerd worden, kan je deze na de wedstrijd aan elkaar koppelen en synchroniseren op basis van de doelpunten. Aan de tijdlijn in Gamebreaker worden dan zo’n 200 regels toegevoegd met alle acties uit de wedstrijd. Het grote voordeel is dat je direct de beschikking hebt over alle filmpjes die je nodig hebt en geen tijd kwijt bent omdat je de DVD voor- en achteruit moet spoelen en de schoten van één bepaalde speler moet opzoeken, knippen en plakken. Met één druk op de knop zie je bijvoorbeeld alle vrije ballen van KCC/Hijbeko, of alle schoten van speler A of alle aanvallen waar niet uit gescoord is of geen schoten zijn gelost. Kortom, alle relevante filmpjes die je als coach nodig hebt voor je wedstrijdanalyse.
 
Deze korte filmpjes met acties van de speler en zijn tegenstander, de rebounds en andere bijzondere acties worden geüpload naar een website. De spelers kunnen daar in korte tijd hun acties en die van hun tegenstander zien van de laatste wedstrijd, zonder dat ze de hele film hoeven te bekijken. Als ze dat toch willen kan dat ook, want de volledige film wordt op (een andere) website geplaatst (verplicht voor alle thuiswedstrijden in de Hoofdklasse), waar de trainers/spelers en alle tegenstanders in de poule de film kunnen bekijken. De wedstrijd van de komende tegenstander wordt ook op die website geplaatst. Deze downloaden we op maandag en lezen we in Gamebreaker in. De trainer analyseert de tegenstander en bepaalt welke beelden hij donderdag wil zien in de teambespreking over de komende wedstrijd. Deze filmpjes plaatsen we ook weer online, zodat de spelers deze nog eens op hun gemak kunnen bekijken.
 
Hoewel KCC/Hijbeko hiermee dus al voorop loopt in de Hoofdklasse, kan het programma nog veel meer. Sommige korfbalverenigingen gebruiken het programma bijvoorbeeld ook op de training. Als je bijvoorbeeld een oefening opneemt kan je als de volgende aan de beurt is je eigen filmpje even bekijken, dan ga jij weer schieten en bekijkt de ander zijn filmpje. En in de hockeywereld werken ze bijvoorbeeld met beelden die direct worden doorgezonden naar de iPhone of iPad van de coach in de dug out. Dat is voor ons voorlopig nog toekomstmuziek, maar wie weet.
 
Ik hoop dat ik jullie hiermee een beeld heb kunnen geven wat wij langs de lijn doen. Heb je nog vragen, of wil je als trainer zelf het statistiekenprogramma gaan gebruiken (koppelen met Gamebreaker filmpjes is gezien de kosten van apparatuur en licenties niet mogelijk voor andere teams), neem dan even contact met me op en ik verzorg graag een nadere uitleg of demo.
 
Groeten,
Mark van der Waaij
 
PS: lijkt het je leuk om ook iets te doen (filmen, analyseren), laat me dat dan even weten want binnenkort ga ik op zoek naar backup.

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

KCC/CK Kozijnen speelt thuis op zaterdag 4 mei 2024 tegen Fiks 1 om 16:00 uur.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

Fanshop vierkant 160x160

Sponsorclub

Social media

 Facebook Instagram WhatsApp X

Livestream

Partners

algemeen

Advertenties