Waar leg je de nadruk? Wat vind je vandaag het belangrijkste om te benoemen? Hamer je voor de wedstrijd nog een keer op de goede techniek, spreek je het tactische plan nog een keer door of herhaal je alleen de gemaakte afspraken? Als coach probeer je elke week opnieuw in de voorbespreking een manier te vinden om jouw spelers zo goed mogelijk te bereiken waardoor ze uiteindelijk een goede prestatie kunnen neerzetten. Het liefst eentje die jouw verwachtingen overstijgt.

Het is bewezen dat wanneer je de spelers voor de wedstrijd op de ‘denkstand’ zet, door middel van teveel tactisch geleuter, dat ten koste gaat van de prestatie die zij kunnen leveren. Een korte bespreking met daarin het gebruik van een aantal herkenbare kernwoorden is vaak een stuk effectiever. Dit zijn overigens de samenvattende woorden van een, in de Nederlandse topsport, erkende sportpsycholoog. Met deze kennis en het profiel van de C1 hebben wij de afgelopen weken onze wedstrijdbesprekingen voorbereid. Voor ons waren de kernwoorden beleving en uitstraling, waarmee we meteen 2 vage maar essentiële begrippen te pakken hadden. Om het iets duidelijker te maken: voor ons is het beleven van een wedstrijd in woord en daad laten merken dat je maximaal wilt presteren met elkaar. Dus, wees oprecht blij met een doelpunt, ga elk duel volledig aan, pep elkaar op met een fanatieke blik in je ogen en blijf tegen elkaar praten in de wedstrijd.
Met dit inleidende stukje als leidraad wordt verslag gedaan van de afgelopen 3 wedstrijden van de C1, waarin overigens geen enkel punt werd gemorst.

Met 4 punten uit 3 wedstrijden stonden we onder het, tot dan toe, ongeslagen Fortuna C1. Het was geen onbekende ploeg voor ons. Veel spelers hadden vorig jaar of in hun D-periode al eens tegen Fortuna gespeeld. Een goede ploeg waarin we tot het uiterste zouden moeten gaan om te winnen.
Ons was ter oren gekomen dat de tegenstander toch wel een beetje angst scheen te hebben en daar probeerden wij als trainers op in te spelen. Laten zien dat deze angst terecht is, door er vol in te knallen, was het logische advies. KCC leek geen moeite te hebben om dit advies op te volgen, want binnen no-time lag het eerste doelpunt er in en er werd strak verdedigd. Toch konden we niet meteen doordrukken. In eerste instantie liepen de aanvallen nog goed. Er werd goed afgewisseld en we kregen prima kansen. Het doelpunt bleef echter uit en dit zorgde voor aanvallende twijfel. Stilstaande heren, verre schoten en plaatsfouten volgden elkaar op. Gelukkig was Fortuna ook erg zoekende en wist de verdediging prima stand te houden. Maar omdat we niet konden scoren was het wachten op een doelpunt van Fortuna. Een paar minuten voor het rustsignaal stond er dan ook 1-1 op het scorebord. Weinig doelpunten maar wel veel strijd. Dat laatste moesten we in de tweede helft doorzetten.

Ook de tweede helft begonnen we aanvallend erg scherp. Na een paar gestrande aanvallen werd er van afstand een mooi doelpunt gemaakt, 2-1. Jammer genoeg was het deze keer korte duur en werd de gelijkmaker binnen geschoten. Wat volgde was wederom een lange periode zonder goals. De aanval was het vertrouwen in zichzelf sneller kwijt dan in de eerste helft en de genomen kansen leken daardoor zonder overtuiging. Desondanks werd er hard gewerkt en zo konden we nog steeds uitkijken op een overwinning. Met de hoop dat nieuw bloed nieuwe energie zou geven werden Ditte en Niels G er in de aanval ingebracht. De wedstrijd naderde het einde en kon nog allebei de kanten op vallen. De spanning was voelbaar en de ontlading groot toen Niels G in de voorlaatste minuut de bal door de korf kreeg, 3-2! Voor Fortuna was het te laat om nog terug te komen en de C1 had deze bizarre wedstrijd winnend afgesloten.

Ondanks dat het aanvallend niet lukte vandaag bleef de ploeg geloven in een overwinning en werd het daarvoor beloond.

Statistieken: Stephan, Chantal en Niels G allen 1x

Na deze opsteker moesten we op 3 oktober op bezoek bij Achilles uit Den Haag. Deze ploeg had nog geen punten en zou geen problemen mogen opleveren voor de C1. Henk-Jan kon er vanwege zijn eigen wedstrijd helaas niet bij zijn. Deze zaterdag staat inmiddels bekend als een stormachtige en ook wij kregen daarmee te maken. Dat in de rust en vlak voor het eindsignaal de paal omwaaide geeft aan hoeveel wind er stond.
Er zou hard gewerkt moeten worden om fatsoenlijk te kunnen korfballen en een goede beleving was belangrijk om ons niet af te laten leiden door het weer. Of het nou door het weer, door onszelf of door de tegenstander kwam, maar de echte spirit ontbrak aan het begin van de wedstrijd. We startten met slappe passes en afwachtend spel in plaats van gretig te zijn voor iedere bal en overtuiging te leggen in elke pass of schot.
Verder was afgesproken om het spel vandaag wat kleiner te houden en veel druk te geven bij het uitverdedigen. Dit werkte wel prima. De tegenstander maakte veel fouten wat ons veel balbezit opleverde. En hoewel we nog al eens geneigd waren om van ver te gaan schieten ontstonden er ook veel kansen kort bij de korf. Het vizier stond jammer genoeg nog niet op scherp. Een dwalend afstandschot van de andere kant resulteerde zelfs in een achterstand. Gelukkig wisten we deze snel om te buigen en de wedstrijd naar ons toe te trekken. Via een 3-1 ruststand werd een 7-2 eindstand bereikt. Ondanks de slappe start konden we met degelijk spel de overwinning binnenhalen. De C1 had simpelweg meer kwaliteit dan de tegenstander. Nog steeds niet het aantal doelpunten dat we graag willen zien, maar voor deze weersomstandigheden prima.

Statistieken: Chantal 2x, Anouk, Sophie, Femke, Koen en Stephan allen 1x

Afgelopen zaterdag stond de wedstrijd tegen onze streekgenoot op het programma, Nieuwerkerk C1. Dit was een tegenstander die we absoluut niet mochten onderschatten. Ze hadden al goede uitslagen neergezet en hebben gewoon een prima team staan. We kennen echter ook onze eigen kwaliteiten en wisten dat we alle kans hadden. De wedstrijd moest met dezelfde overtuiging gespeeld worden als op de trainingen vaak gebeurt. Je hebt de kwaliteit om te winnen, verstop je daarom niet en zoek de beste kansen door initiatief te nemen!

Zo begonnen we de wedstrijd nog best goed. Er werden goede kansen gecreëerd en verdedigend werden er duels gewonnen. Waar doelpunten vaak de beste manier zijn om overtuigd te blijven, duurde het opnieuw lang voordat we konden scoren. Het goede spel veranderde in een afwachtende houding zodat wij niks meer aan het afdwingen waren. Hierdoor leek Nieuwerkerk het spel steeds meer over te nemen. Een 2-3 achterstand bij rust was het gevolg.

Vertrouwen in elkaar en in jezelf was het belangrijkste voor de tweede helft. De uitslag was onbelangrijk als we maar als team van ons af gingen bijten. Het is makkelijk om als speler te twijfelen, maar aan de andere kant zo onnodig als je naar de kwaliteiten kijkt van het team. De kunst is dat de spelers hun kwaliteiten niet alleen herkennen maar ook in volle overtuiging laten zien in het veld. Keihard werken en elkaar scherp houden vormt hiervoor een basis. En het was alsof de tegenstander het influisterde toen zij, in de 2e helft, de 3-5 er in schoten. De maat was vol en het was tijd voor actie. De doelpunten die daardoor vielen zorgden voor meer vertrouwen. Het vertrouwen haalde de beleving terug bij de spelers. Deze beleving resulteerde in controle en betere aanvallen. De achterstand werd omgebogen naar een 7-5 voorsprong en de C1 kon opgelucht ademhalen. De ploeg was net op tijd wakker geworden om de 2 punten binnen te slepen.

Statistieken: Stephan 2x, Koen, Matthias, Sophie, Femke en Anouk allen 1x

Met 10 punten uit 6 wedstrijden staan we op een 2e plek achter het nog ongeslagen TOP. Als we volgende week van Phoenix kunnen winnen hebben we een prima uitgangspositie om na de zaal te strijden voor het kampioenschap. Door de juiste beleving in wedstrijden vast te houden zijn wij er van overtuigd dat we nog meer doelpunten gaan maken en ons niet meer zo makkelijk laten verrassen.

Wij willen de reserves bedanken voor het steeds aanwezig zijn bij onze wedstrijden en hopen dat jullie dit blijven doen.

Michiel

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

KCC/SO natural 1 speelt uit op zaterdag 19 januari 2019 tegen DOS '46 1 om 20:00 uur in sporthal De Eendracht.

KangoeroeKlup Logo

KCCWebshopvierkant

Zoeken

Social media

Follow KCCkorfbal on Twitter

Livestream

Partners

algemeen

Advertenties